Bekijk het origineel

Overslaan pest nog onverklaarbaar

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Overslaan pest nog onverklaarbaar

Brussel neemt genoegen met rigoureuze Nederlandse aanpak

4 minuten leestijd

APELDOORN - Het is voor het ministerie van landbouw nog onverklaarbaar hoe het pestvirus heeft kunnen overspringen van het Gelderse Toldijk naar de varkenshouderij van A. Besten in het Overijsselse Hoonhorst. Op het contactbedrijf is de ziekte niet vastgesteld, terwijl de besmetting toch aan het preventief geruimde bedrijf wordt toeschreven.

Volgens Landbouw is het bedrijf in Toldijk nauwkeurig onderzocht. Van de 2600 varkens werden honderden bloedproeven genomen. Op een aantal gedode dieren is bovendien sectie verricht. De bloedproeven werden steekproefsgewijs genomen, maar volgens veterinaire deskundigen waren het er ruim voldoende.

Volgens de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees (RVV) is in een protocol nauwkeurig omschreven hoe een controle moet worden uitgevoerd. Dierenartsen kijken in de stallen eerst naar abnormaal gedrag en andere uiterlijke kenmerken van de varkens. Bij een steekproef wordt ten minste een op de twintig varkens onderzocht. In beginsel is de ziekte onmiddellijk na besmetting vast te stellen, omdat het dier meteen antistoffen produceert. Wel is de ziekte niet in alle stadia even gemakkelijk te constateren.

Nervositeit

De Europese Commissie neemt geen extra maatregelen tegen Nederland vanwege het uitbreken van varkenspest in Hoonhorst. Het Permanent Veterinair Comité (PVC) van de Commissie zag gisteren geen aanleiding voor een verscherpt regime of voor exportbeperkende maatregelen, al heeft de pest een nieuwe provincie bereikt. /

Het PVC, samengesteld uit deskundigen van de vijftien EU-lidstaten, kwam in Brussel bijeen voor een reguliere vergadering. Het comité sprak echter ook opnieuw over de varkenspest in Nederland. De Europese partners oordeelden uiteindelijk positief over de rigoureuze aanpak die Nederland hanteert in de aanpak van de pest.

In diplomatieke kringen in Brussel heerst wel enige nervositeit doordat Nederland er maar niet in slaagt de varkenspest onder controle te krijgen, terwijl er bijvoorbeeld in België géén nieuwe uitbraken zijn. Nederland Iflreeg er gisteren weer een geval bij, waardoor het totale aantal nu op 368 komt. Enkele diplomaten vrezen dat Brussel uiteindelijk strengere maatregelen, zoals een exportverbod voor varkensvlees, zal afkondigen als de situatie verslechtert.

Spanje meldde overigens gisteren 1 twee nieuwe gevallen van varkenspest. Na een vondst in Portugal van antistoffen in slachtvarkens afkomstig uit Spanje, openen de Spaanse autoriteiten in samenwerking met de Europese Commissie een onderzoek naar illegale vaccinaties. Al langere tijd gaan er geruchten dat Spaanse varkenshouders illegaal hun dieren inenten.

KI-Station

Het in Heino gevestigde KI-station Noord-Oost Nederland heeft gisteren in overleg met de RVV beslofen zijn werkzaamheden voort te zetten vanuit het Drentse Zuidwolde. Het station moest woensdag zijn deuren sluiten. Het bedrijf bevindt zich op vier kilometer afstand van de pesthaard in Hoonhorst.

Met de RVV zijn afspraken gemaakt om te kunnen werken binnen en buiten het toezichtsgebied. Het KI-stationitinn heeft 450 klanten in het gebied waar een vervoersverbod geldt. Speciale koeriers mogen de varkenshouders van sperma voorzien, afkomstig van nog werkende Duitse en Nederlandse KIstations. Als er in het gebied geen nieuwe pestuitbraken volgen, duurt het nog acht weken voordat het KI-station weer vanuit Heino kan werken.

Tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis van Dalfsen is gisteren de 27 burgemeesters van gemeenten die liggen in het gebied waar het vervoersverbod geldt verteld wat ze moeten doen als er in hun gemeente pest uitbreekt of als er preventief geruimd moet worden. Burgemeester L. Elfers van Dalfsen liet weten dat de burgemeesters de situatie zorgelijk vinden.

Ook onder veehouders is de onrust groot. De gemeente Dalfsen kreeg gisteren tientallen telefoontjes met vragen over de varkenspest. Het informatiecentrum van de RVV in Deventer kreeg er 950 te verwerken.

Elfers: „We hebben enkele maanden geleden bij de gemeente Uden haar draaiboek opgevraagd, in de hoop het niet nodig te hebben. Maar dinsdagavond moesten we het toch uit de kast halen. Dat draaiboek hebben we de gemeenten meegegeven". De burgemeester van Dalfsen wil nog niet praten over de extra kosten van het ambtelijk apparaat, dan wel voor de politie waar alle verloven zijn ingetrokken.

Normaal

Burgemeester Heere van Zelhem besloot gisteren na veel vijven en zessen dat het popconcert van Normaal in de buurtschap Velswijk door kan gaan. Hij wilde eigenlijk een andere locatie omdat de concertgangers de pest mogelijk zouden verspreiden. Elke concrete aanwijzing daarvoor ontbreekt echter. De veterinaire dienst ziet geen reden om het evenement te verbieden. De feesttent moet wel vooraf worden ontsmet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Overslaan pest nog onverklaarbaar

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken