Bekijk het origineel

Uitgelezen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Uitgelezen

4 minuten leestijd

Goede hoop

Leni van der Ster-Bouwmees ter snijdt een niet-alledaags onderwerp aan in haar roman “Huis van goede hoop”, waarin doofheid een van de thema’ s is.j Het eerste deel van het verhaall speelt in de jaren vijftig. Hoofd-I persoon zijn Han Spaan, eige-j naar van een kruideniersketen,] en zijn vrouw Ina met hun kin-j deren. Ondanks veel zorgen enj verdriet (onder meer de doof-i held van dochtertje Sanneke) mogen ze telkens terugvallen op de troost en genade van God.j Het verhaal, vervolg op “Dei Boterspaan”, ademt een prettigej sfeer. Zwakke plek daarin vind; ik onder andere de passage: waarin Ina’ s vader, die intens: verdrietig was na de dood van zijn vrouw, een halfjaar later al’ met zijn arm om een jongere, ongetrouwde collega zit als zij slechts voor de eerste keer bij hem op bezoek is. Deel twee volgt vooral de dove Sanneke, die inmiddels van kleuter bijna volwassen geworden is. Sanneke krijgt verkering met een eveneens dove jongen die aan een minderwaardigheidscom-plex lijdt; haar broer Roel rnoet trouwen, maar daar wordt niet: al te zwaar aan getild; haar zusj e krijgt een vriend uit NieuwZeeland en broer Paul, de dwarsligger, verdwijnt na voor grote problemen te hebben gezorgd uit beeld. Al met al gebeurt er vrij veel. “Huis van goede hoop” is een eenvoudig geschreven roman en heeft geen literaire pretenties.

N.a.v. “Huis van goede hoop”, door Leni van der Ster-Bouwmeester; uitg. Zomer & Keuning, Amsterdam, 1997; ISBN 90 210 9071 6; 192 blz. ; ƒ 19,50.

Jeannette Donkersteeg

Kleuterboekjes

In de Kleuterserie van uitge- „ verij De Eekhoorn zijn vier leuke deeltjes verschenen. “Waar is Puppy” is een mooi geïllustreerd boekje over een meisje dat haar hondje kwijt is, maar hem uiteindelijk weer vindt. Een enkele zin, zoals: „Van alle kanten dreigden donkere schaduwen” is voor de doelgroep aan de moeilijke kant. Ook is het korte verhaal behoorlijk spannend en daardoor niet voor bange kleuters geschikt.

“Max zoekt muizen” gaat over een poes die voor zijn bazin muizen moet vangen. De tekst vertelt dat hij overal zoekt, maar nergens een muis kan vinden. De tekeningen laten zien dat de muizen wel degelijk in de buurt zijn. “’ t Is niet eng” is een leerzaam boekje over een jong eendje dat moet leren zwemmen, maar niet durft. Moeder eend, de otter, de kikker, de zwaan en de slang moedigen het eendje aan, maar van elk dier meent de baby-eend dat die een goede reden heeft om niet bang te zijn. De otter heeft een sterke staart en de kikker heeft krachtig poten. Zo leren kleuters de waterdieren en hun eigenschappen kennen. ‘Hoofdpersoon’ in “Mag ik bij jou wonen?” is Koos Konijn, die vindt dat hij in een te groot gezin woont. Aan de vos, de uil en de hond vraagt hij of hij bij hen mag wonen. Overal is hij welkom, maar dan weet Koos niet meer wie hij kiezen moet. Terwijl Koos daarover denkt, beginnen de drie dieren om hem te vechten. Dan weet Koos waar hij wil wonen: thuis.

N.a.v. “Waar is Puppy?”, door Martin Hall; “Max zoekt muizen”, door Christine Leeson; “’ t Is niet eng”, door Julie Sykes; “Mag ik bij jou wonen?”, door Catharine Walters; uitg. De Eekhoorn, Zeewolde, 1997: ISBN resp. 90 6056 717 X; 90 6056 715 3; 90 6056 716 1; 90 6056 718 8; 30 blz.; ƒ 9,95.

Jeannette Donkersteeg

Herdersjongen

In “t Herdersjong van het Uddelermeer” wordt Jeroen herdersjongen bij een van de boeren in da buurt. In “De jeugd van Jeroen Paarsvelde” wordt Jeroens groei naar de volwassenheid beschreven: zijn liefde voor Elsje, een weesmeisje, komt aan de orde. In “De erfgenamen van de “Berkenhof” werkt Jeroen zich op uit bittere armoede. Deze drie delen van de hand van Jac. Overeem verschenen nu bij uitg. Koster in Barneveld onder de naam “De Berkenhof Trilogie” (576 blz.; ƒ34, 50; ISBN 90 5551 083 1) in één band. Het leven van de Veluwse bevolking aan het einde van de vorige eeuw komt erin aan de orde.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Uitgelezen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken