Bekijk het origineel

Pingo helpt bij watersnood en komt om

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Pingo helpt bij watersnood en komt om

Bart en Judith lossen raadsels op en Jasper is zelfingenomen

6 minuten leestijd

Oude bekende laten opnieuw van zich horen. Sommigen duiken op in een nieuw deel van een serie; anderen verschijnen in een herdruk. Bart en Judith, Stormboy en Pingo en Jasper zijn voorbeelden van zulke hoofdpersonen. Ook kwam er opnieuw een oorlogsboek voor kinderen uit.

In het jongste “Bart en Judith"deel (Bart en Judith en het raadsel van nummer 5) is de tweeling uit Arnemuiden als eerste getuige van de verschrikkelijke gevolgen van een frontale autobotsing. Zo goed als in hun vermogen ligt, verlenen ze eerste hulp. In de weken daarna blijven veel vragen hen bezighouden. Een van de bij het ongeval betrokken auto’ s blijkt gestolen en de inzittenden van deze auto willen ten koste van alles uit handen van de politie blijven.

De titel van het eerste deel uit deze serie wordt weer actueel: “Bart en Judith als detectives". Ook dit raadsel willen ze oplossen. Als Bart op een dag een van de verdachten herkent, wordt de achtervolging ingezet. Oog in oog met de man beleeft de jongen benauwde momenten. Toch lukt het de tweeling opnieuw alle raadsels op te lossen. En die zijn nog veel verrassender en triester dan ze ooit hadden vermoed. Ook dit deel zal door veel jongens en meisjes ifiet spanning gelezen worden. Nadrukkelijk heeft de schrijver ook nu een boodschap voor de lezers: Wij moeten zondaar voor God worden.

Jammer dat het boek taalkundig uiterst zwak is. Zeker voor de beoogde doelgroep („vanaf 14 jaar") mag ook op dit gebied wel enig niveau worden gevraagd. Regelmatig beginnen opeenvolgende zinnen met hetzelfde woord of komen kort achter elkaar dezelfde uitdrukkingen voor. Aan een goede zinsopbouw mankeert het nogal eens: „De politie wil nog wat zaken weten, die hij nog niet weet, en het is heel belangrijk". Een man die van schrik „opsteigert", dat voldoet ook niet aan de Nederlandse taal.

Oorlog

Bram en Leen zijn 12-jarige jongens op het moment dat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. De oorlog gaat ook aan hen niet onopgemerkt voorbij. Huiszoeking, de vordering van hun schoolgebouw en het inleveren van radiotoestellen zijn zaken die voor veel onrust zorgen. En dan is daar Arie Jansen, de veekoper, van wie iedereen weet dat hij NSB’ er is. Voor hem moet je oppassen!

Opnieuw dus een jeugdboek over de Tweede Wereldoorlog. Natuurlijk mag dit gedeelte van onze geschiedenis nooit vergeten worden, ook niet door de jeugd. Zoals in het ver haal wordt opgemerkt, kunnen we God niet dankbaar genoeg zijn voor de bevrijding. Toch moet een auteur voor mij wel een bijzondere reden hebben om aan de lange rij van oorlogsboeken nog een deel toe te voegen. Helaas, alles in dit boekje is in velerlei variatie reeds verteld. In 160 bladzijden komen alle belangrijke feiten van vijf oorlogsjaren aan de orde.

Elk voor de jonge lezers mogelijk onbekend woord (surrogaat, razzia...) wordt uitgelegd, maar boeiend wordt het verhaal nooit. De auteur springt van de hak op de tak en geeft, naast een aantal zakelijke gegevens die zijn verwerkt in het verhaal, geen goed beeld van deze verschrikkelijke jaren. Een volle po die ‘s nachts wordt leeggegooid over een wel erg sullig beschreven landwachter, jenever die uit de kraan komt, in beslag genomen radio’ s die door een stelletje opgeschoten jongens worden teruggepakt.... Aan dit soort oorlogsboeken is geen behoefte meer.

Stormboy en Pingo

In de boeken van Colin Thiele staat de natuur van zijn land, Australië, vaak centraal. Graag wil de auteur door middel van verhalen zijn liefde voor en kennis van de Austra lische planten en dieren overdragen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij in zijn verhalen kritiek geeft op mensen die met de natuur onzorgvuldig omgaan.

In de pocket “Stormboy & Pingo", zijn twee eerder verschenen jeugdboeken opgenomen. Het eerste boek, “Stormboy", werd in 1986 bekroond met een zilveren griffel. Het is het ontroerende verhaal over een pelikaan die goede maatjes wordt met een jongen, Stormboy dus. De pelikaan, meneer Parsival genoemd, leert allerlei kunstjes, zoals een vislijn in zee brengen. Als een aantal zeelui in nood is, speelt de pelikaan bij de redding een hoofdrol. De vogel wordt ten slotte zinloos doodgeschoten door een aantal jagers.

Zoals de titel al doet vermoeden, is in “Pingo” een pinguïn de hoofdpersoon. Pingo wordt op het strand gevonden. Hij heeft zijn vleugel gebroken. Samen met een professor verzorgen twee kinderen het dier. De band tussen mens en dier blijkt groot, als de pinguïn jaarlijks terugkeert in de tuin van de professor om eieren uit te broeden.

Hoogtepunt van het verhaal is een verschrikkelijke watervloed, die mens en dier dreigt te vernietigen. Door het opvallende gedrag van Pin go worden de mensen op tijd gewaarschuwd. Helaas overleeft de pinguïn de gevolgen van deze ramp niet. Op een boeiende manier is in beide verhalen geschreven over de vriendschap tussen mens en dier, waarbij veel interessante informatie wordt gegeven. Deze verhalen steken voor mij ruim uit boven het gemiddelde kinderboek!

Jasper

„Jaspers kaaszaak draait als een trein". Met deze veelzeggende zin begint het derde deel in de Jasper-serie. Het is de meer dan logische voortzetting van wat in het tweede deel al uitgebreid is beschreven: Jasper, de zoon uit een Alblasserwaards hoepelmakersgezin, die het gelukt om met de verkoop van kaas een goede omzet te realiseren. In dit nieuwe deel, waarin waarschijnlijk ook eigen ervaringen van de auteur zijn verwerkt, gaat Jasper de zaken nog meer uitbreiden., Behalve met marktkramen gaat hij nu ook met verkoopwagens werken. Uiteindelijk opent hij in Giessendam zelfs een gloednieuw pand, van waaruit de opslag en distributie van zijn kaas ennoten nog beter kunnen worden geregeld.

Vooral in het eerste gedeelte van dit verhaal ging Jasper me steeds meer irriteren. In het verhaal struikel j e over opmerkingen als „hij is niet vies van geld", „groter worden” en „succes hebben". De zelfingenomenheid van Jasper is groot: „Als Jasper wil, kan hij behoorlijk langdradig zijn. Maar ook innemend en ontwapenend. Of liever gezegd uitvoerig en vriendelijk". Dit zijn allemaal eigenschappen die bij een succesvol zakenman horen, maar als een boek niet veel meer te bieden heeft dan een lange opsomming van allemaal geslaagde transacties, is dat voor de meeste lezers niet aantrekkelijk. Regelmatig duiken er ook tegenstrijdigheden op. Zo zegt Jasper tegen kinderplanning te zijn (blz. 137), maar op diezelfde bladzijde stelt hij wel als voorwaarde aan een winkelmeisje dat gaat trouwen: Je mag boven de winkel wonen, als er de eerste jaren geen kinderen komen. Op zo’ n moment gaat het zakelijk belang weer voor.

N.a.v. “Bart en Judith en het raadsel van nummer 5", door André Boeder; uitg. Gebr. Koster, Barneveld, 1996; 144 blz.; ƒ 15,90;

"Dorpsjongens in Bezettingsjaren", door J. Goedhart; uitg. De Banier, Utrecht, 1997; 160 blz.; ƒ 4,65;

"Stormboy & Pingo", door Colin Thiele; uitg. Poema-jeugd (onderdeel van Luitingh-Sijthoff), 1997 (Ie druk 1963); 165 blz.; ƒ 7,95;

"De wind in de rug", door Jan W. Klijn; uitg. De Groot Goudriaan, Kampen, 1997; 237 blz.; ƒ 27,50.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Pingo helpt bij watersnood en komt om

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken