Bekijk het origineel

Suriname komt met „gepast antwoord

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Suriname komt met „gepast antwoord"

Ministerie slaat terug in zaak-Bouterse

2 minuten leestijd

PARAMARIBO (ANP) - De Nederlandse zaakgelastigde in Paramaribo, Laurent Stokvis, is gisteren uit de ontvangstlijn van protocol van het Surinaamse ministerie van buitenlandse zaken gezet. Stokvis was op de internationale luchthaven ter begroeting van president Jules Wijdenbosch, die van een bezoek aan Nederland en België terugkeerde.

De actie van het Surinaamse ministerie van buitenlandse zaken houdt verband met de inschakeling van Interpol door de Nederlandse Justitie voor een arrestatiebevel tegen adviseur van staat Desi Bouterse. Het uit de protocollaire ontvangstdelegatie halen van Stokvis wordt beschouwd als de „eerste stap” tegen Nederland. Bouterse was overi, gens op de Johan Adolf Pengel-lucht; haven aanwezig om Wijdenbosch te bej groeten.

Wijdenbosch heeft na aankomst ver’ klaard dat Suriname de komende week met een „gepast antwoord” komt op de . „hetze” die Nederland tegen Bouterse beleggen, waarvoor ook politici waren I uitgenodigd.

Het internationale arrestatiebevel tegen Bouterse komt veel te laat, vindt CDA-kamerlid Hillen. Hij meent dat de Nederlandse overheid zich „veel te slap” heeft opgesteld tegenover Bouterse.

Het was al heel lang bekend dat Bou terse betrokken was bij cocaïnesmokkel, zei Hillen gisteravond voor de NCRV-radio. Hij verwees naar talrijke waarschuwingen door de Amerikaanse overheid. O.verigens verwacht Hillen niet dat Bouterse ooit zal worden gepakt.

Provocatie

De CDA’er had geen goed woord over voor de reactie van de Surinaamse regering. Hij noemde het „belachelijk” dat de uitvaardiging van het arrestatiebevel een hypotheek zou leggen op de verhoudingen met Nederland. „Suriname zeurt te veel over neokolonialisme". Als het land serieus wil worden genomen, „moet het geen misdadigers in de top zetten", aldus Hillen. Volgens hem „kun je zeggen dat de benoeming van Bouterse tot adviseur van staat een provocatie is aan het adres van Nederland".

Otmar Rogers, leider van het Nieuw Front, de grootste oppositiefractie in het Surinaamse parlement, heeft oud-, legerleider Desi Bouterse gisteren opgeroepen te reageren op het internationaal opsporingsbevel. De parlementariër vermoedt dat de Nederlandse Justitie nu over meer materiaal dan vroeger beschikt om een rechtszaak tegen Bouterse te beginnen. „Er moet hoor en wederhoor worden toegepast en Bouterse moet nu aan het woord komen", zei Rodgers in het avondblad De West.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Suriname komt met „gepast antwoord

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken