Bekijk het origineel

Geen geluidsonderzoek op Elspeetse schietbaan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geen geluidsonderzoek op Elspeetse schietbaan

Omwonende is overlast meer dan beu

2 minuten leestijd

NUNSPEET - Er komt geen nieuw geluidsonderzoek voor Nationaal Jachtschietcentrum De Berkenhorst aan de Stakenbergweg in Elspeet. De gemeente Nunspeet betrekt alleen het akoestisch onderzoek van milieubedrijf Tauw bij de vergunningsaanvraag.

Omwonende mevrouw M. A. C. Slee, die dat onderzoek aanvecht, dreigt daarom opnieuw naar de Raad van State te stappen. Zij probeert hierbij nu ook de Stichting Natuurschoon Nunspeet en de Dorpsvereniging Elspeet in te schakelen.

De gemeente maakte gisteren bij monde van milieumedewerker P. Baas bekend dat er geen geluidsonderzoek komt, maar dat het rapport van Tauw wel wordt meegenomen. „Als de nieuwe vergunning inderdaad uitgaat van de door Tauw vastgestelde geluidsoverlast, vecht ik die aan bij de Raad van State", aldus mevrouw Slee in een reactie. Tauw mat 54 decibel schietlawaai bij de voorgevel van de getergde Slee, die al acht jaar probeert iets te doen aan de overlast.

Begin juh vocht Slee bij de Raad van State het onderzoek van Tauw aan en verzocht ze de raad Nunspeet tot optreden te dwingen. Omdat in de huidige vergunning van De Berkenhorst, die uit 1960 stamt, geen geluidsbepalingen zijn opgenomen, wees de Raad van State dat verzoek af.

Volgens Slee is het akoestisch onderzoek van Tauw onbetrouwbaar. Slee; „Er zijn te weinig meetpunten genomen en er is geen rekening met de windrichting gehouden. Bovendien is er uitgegaan van één gelost schot, terwijl dat er in de praktijk meer dan driehonderd per uur zijn".

De gemeente heeft later wel een incidentele meting uitgevoerd en kwam toen op 72 decibel, maar dat betrof volgens Baas geen compleet geluidsonderzoek. „Industrie mag achtergrondlawaai van maximaal 45 decibel bereiken, maar het is de vraag of dit voorschrift zonder meer op de schietbanen van De Berkenhorst van toepassing is".

Nog één poging

De Dorpsvereniging Elspeet en de Stichting Natuurschoon Nunspeet meldden eerder mevrouw Slee te zullen steunen, maar lieten daarna niets meer van zich horen. „Ik waag nog één poging om hun hulp in te schakelen", aldus mevrouw Slee.

Binnenkort beslissen burgemeester en wethouders over de vergunningsaanvraag van De Berkenhorst. De gemeenteraad heeft uiteindelijk het laatste woord.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Geen geluidsonderzoek op Elspeetse schietbaan

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken