Bekijk het origineel

Landmacht wacht grondige herschikking

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Landmacht wacht grondige herschikking

„Leger geschikt maken voor vredesoperaties"

3 minuten leestijd

RIJSWIJK (ANP) - De bevelhebber van de landmacht, generaal Schouten, wil de landmacht grondig herschikken zodat zij beter afgestemd is op inzet bij vredesoperaties. Hij wil het aantal parate brigades uitbreiden, maar die zullen dan wel kleiner worden.

De Luchtmobiele Brigade blijft buiten de aanpassing. De andere twee parate brigades van de landmacht zouden er echter drie moeten worden. Drite brigades passen beter in het uitzendschema voor vredesoperaties, zo stelt Schouten in een interview in het defensieblad “Armex". „Als je in staat moet zijn eenmaal in de achttien maanden een eenheid zes maanden uit te zenden, dan kom je zonder mankeren uit op een driedeling".

Bij de landmacht staat voorop dat deze operatie niet opnieuw tot een grote reorganisatie mag leiden. De herschikking zoals die het krijgsmachtdeel voor ogen staat, komt voor namelijk neer op het schuiven met bestaande eenheden.

De plannen moeten nog goedgekeurd worden door de bewindslieden van Defensie. De herschikking is een onderdeel van de aanpassing van de Prioriteitennota, die ‘minister Voorhoeve met zijp begroting in september naar de Kamer stuurt.

Voorhoeve kondigde vorig jaar aan dat hij de Prioriteitennota van 1993, waarmee de toenmalige minister Ter Beek de basis legde voor de herstructurering van de krijgsmacht, op punten wil aanpassen. Zo is al bekend dat Defensie het Korps Commandotroepen en de genie wil uitbreiden. De details willen de bewindslieden pas bij de begroting voor 1998 bekendmaken.

Generaal Schouten wil de landmacht optimaal geschikt maken voor deelname aan vredesoperaties. De parate troepen van de landmacht omvatten de Luchtmobiele Brigade en de eerste divisie. De Luchtmobiele Brigade blijft buiten de aanpassing, die betreft alleen de eerste divisie.

Geval van nood

Die divisie bestaat weer uit de direct inzetbare (parate) 41e lichte bri gade en de 13e gemechaniseerde brigade, en de mobilisabele (grotendeels uit oproepbare reservisten bestaande) 43e en 52e gemechaniseerde brigades. De mobilisabele eenheden worden pas_ in geval van nood in gereedheid gebracht.

Het plan is nu om een van de mobilisabele brigades op te heffen en de ander deels paraat te stellen. Dat zou betekenen dat de eerste divisie gaat bestaan uit drie brigades, die ieder vier bataljons tellen. Daarvan zijn er dan twee direct inzetbaar en twee mobilisabel. De brigades zullen wel kleiner zijn dan de huidige, die nu tussen de 2500 en 4000 man tellen.

Deze nieuwe indeling heeft als voordeel dat de landmacht bij vredesoperaties één brigade van op elkaar ingespeelde bataljons en compagnieën kan uitzenden. Nu worden bij uitzending vaak compleet nieuwe eenheden samengesteld.

De herschikking zal niet leiden tot gedwongen ontslagen. De landmacht bepleit wel dat de operatie, als zij politiek is goedgekeurd, snel haar beslag krijgt omdat het personeel de laatste jaren voortdurend met reoiganisaties is geconfronteerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Landmacht wacht grondige herschikking

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken