Bekijk het origineel

Kunstgrepen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kunstgrepen

3 minuten leestijd

Mulisch 70 jaar

Uitgeverij De Bezige Bij viert de 70e verjaardag van Harry Mulisch met een groot feest en een speciale uitgave van alle elf zijn romans. De schrijver verjaarde op 29 juli, maar op zijn verzoek zijn de festiviteiten uitgesteld tot 13 oktober. Hoogtepunt van de avond wordt de overhandiging van een speciale cassette met de elf romans van de auteur. De uitgave omvat ook een dun schriftje met daarin een kleine biografie over elke roman, geschreven door Marita Mathijsen. De intekenprijs van de cassette bedraagt ƒ 295,-; na 1 januari moet er ƒ 325,- voor worden neergeteld. Eerder werd al bekend dat Mulisch in december een tentoonstelling mag samenstellen in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De schijver kan daarbij putten uit het gehele Amsterdamse kunstbezit.

Gestolen kunst

De Duitse politie heeft korte tijd zeven personen vastgehouden die trachtten gestolen schilderijen van Rubens en Van Dyck te verkopen. De zeven stonden op het punt 2,2 miljoen gulden te incasseren voor de doeken. Het openbaar ministerie is een onderzoek begonnen naar het handelen van de vier mannen en drie vrouwen uit kunstenaarskringen. De politie pakte de verdachten vorige week op in een bank waar zij de doeken van de Vlaamse meesters zouden overhandigen aan de kopers. Het gaat waarschijnlijk om een zelfportret van Rubens en het werk St.-Sebastiaan omringd door vier engelen van Van Dyck. De schilderijen waren in respectievelijk 1993 en 1987 gestolen bij particulieren in Keulen en Berlijn.

Gedichten

Bij de Edese uitgeverij Frits Hardeman verscheen de bundel “Gij draagt mij” van M. A. Groeneweg-de Reuver. De auteur scirijft pastorale poëzie, eenvoudig, begrijpelijk. Dikwijls vertrekt ze in haar gedichten vanuit een bijbels gegeven, waarna ze de lijnen doortrekt naar haar eigen leven. Er blijft weinig te raden over. Soms is het veelvuldig gebruik van de aanspreekvorm “u” (in plaats van Gij of jij) wat storend. De bundel (48 pagina’s, ISBN 9071272834) kost ƒ 12,95.

Britse historie

De tafel waaraan de Britse koning Edward VIII op 10 december 1936 zijn in september in New York geveild. Veilinghuis Sotheby’s verwacht er ten minste een ton voor te krijgen. Het uit ongeveer 1755 stammende mahoniehouten tafeltje is het topstuk van de veiling van 44.000 objecten uit het Parijse huis van Edward. Hij was daar in 1945 terechtgekomen, nadat hij bijna tien jaar eerder de troon had laten schieten voor de twee keer gescheiden Amerikaarise Wallis Simpson. Een andere blikvanger op de veiling is het ceremoniële zwaard dat Edward kreeg toen hij in 1911 geïnstalleerd werd als Prins van Wales.

Antiek & curiosa

Er is een nieuw tijdschrift op de markt: “Antiek & Curiosa”. Het blad is ontstaan naar aanleiding van de artikelen over antiek- en verzamelroutes, die sinds jaren in de “Verzamelkrant” verschenen. In het eerste nummer staat de antiek- en verzamelroute Twente centraal. Daarnaast is er aandacht voor kunststromingen, ruimte voor veilingberichten en nieuws over interessante bedrijven en initiatieven. “Antiek & Curiosa” verschijnt eens per twee maanden; losse nurnmers kosten ƒ 3,95. Inlichtingen: tel.” 0598-627800.

Cote d’Azur

Tot oktober van dit jaar staat de Cóte d’Azur in het teken van de manifestatie “La Cóte d’Azur et la Mo.dernité”. Achtentwintig musea en culturele centra richten hun exposities naar dit thema in. Aan bod komen niet alleen de bekende schilders zoals Matisse, Bonnard en Dufy die zich door de Cóte d’Azur hebben laten inspireren, maar ook beeldhouwkunst, fotografie, mode en architectuur. Informatie: Comité Regional du Tourisme Rivièra Cóte d’Azur, 55 Promenade des Anglais BP602, 06011 Nice Cedex 1, tel. 0033-493377878.

Kunstsmokkel

De Italiaanse politie heeft een internationale kunstsmokliel tussen Italië en België ontdekt. De recherche nam kunstvoorwerpen met een waarde van 8 miljoen gulden in beslag. De kunstwerken waren de afgelopen twintig jaar gestolen uit kerken, woningen of musea.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Kunstgrepen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken