Bekijk het origineel

Bergen aan Zee wil garage in duinpan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bergen aan Zee wil garage in duinpan

Plan lost parkeerprobleem kustdorp op

2 minuten leestijd

BERGEN AAN ZEE (ANP) - Drie ondernemers in Bergen aan Zee hebben bij de gemeente een plan ingediend om het nijpende parkeerprobleem in het kustdorp aan te pakken. Zij stellen voor een volledig ondergrondse parkeergarage aan te leggen in een duinpan.

De garage zou achthonderd auto’s en driehonderd fietsen moeten kunnen herbergen. De gemeente is enthousiast over de plannen, maar ziet geen financiële mogelijkheden om het project uit te voeren.

Bergen aan Zee heeft circa tweeduizend reguliere parkeerplaatsen. Anderhalf jaar geleden heeft de gemeente bij het strand betaald parkeren ingevoerd. Ook streeft de gemeente ernaar het verkeer naar de kust te beperken en het fietsverkeer te bevorderen.

Het aantal parkeerplaatsen is onvoldoende, waardoor veel automobilisten hun auto fout parkeren. D. Majewski, directeur van het Zee Aquarium in Bergen aan Zee, vindt dat üet zo niet verder kan. „Op drukke dagen wordt de hoofdweg zelfs afgesloten met dranghekken. Toeristen wordt vervolgens te verstaan gegeven zelf naar alternatieve parkeergelegenheid te zoeken. Ik vind niet dat je toeristen zo voor het blok kunt zetten".

D. van der Meulen, chef van de afdeling VROM bij de gemeente Bergen, vindt dat toeristen maar een stuk verder moeten rijden als alle parkeerplaatsen vol zijn. „Het is net alsof mensen het recht hebben om in Bergen aan Zee aan het strand te liggen".

Bello

De initiatiefnemers stellen voor een ondergrondse parkeergarage te vestigen op het terrein van het oude spooremplacement van stoomtram Bello, die in het begin van deze eeuw zijn eindstation had in Bergen aan Zee. Dat terrein zou daar geschikt voor zijn en het betonnen bouwwerk van de garage kan later worden afgedekt als natuurlijk duin. Bovendien is er een bestaande aansluiting op de infrastructuur van het dorp en is het slechts enkele minuten lopen vanaf de garage naar het strand.

De bouwkosten van het project worden geschat op 10.000 gulden per parkeerplaats. Dat komt neer op een bouwsom van circa 8 miljoen gulden. Van der Meulen meent dat juist de kosten het grootste struikelblok zijn. „Want wie garandeert mij dat die parkeergarage elke dag vol staat?"

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Bergen aan Zee wil garage in duinpan

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken