Bekijk het origineel

Opgemerkt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Opgemerkt

2 minuten leestijd

Deze rubriek is bedoeld om te reageren op de redactionele inhoud van het RD. Alle inzendingen (maximaal 30 regels) moeten voorzien zijn van naam en adres van de schrijver en de titel van deze rubriek. De redactie behoudt zich het recht van bekorting voor. Plaatsing van ingezonden stukken betekent niet dat de hoofdredactie met de inhoud daarvan instemt. Brieven die niet worden opgenomen, v/orden niet teruggestuurd. Hierover kan niet worden gecorrespondeerd.

Ziel (II) Even een kanttekening bij het overigens verhelderende artikel van G. Roos over het ‘zielenvraagstuk’.

Uit het artikel kon ik opmaken dat Roos tegen het leerstuk is van de drieslag van de mens in ziel, lichaam en geest, het zogenaamde triochotonisme, en de tweeslag ziel en lichaam aanhangt (diochotonisme). Maar ik denk dat Paulus hier toch genuanceerder over dacht toen hij afscheid nam van de Thessalonicenzen. „En de God des vredes Zelf heilige u geheel en al; en uw oprechte geest en ziel en lichaam worde onberispelijk bewaard in de toekomst van onze Heere Jezus Christus” (1 Thess. 5:23).

Deze pastorale tekst geeft mijns inziens ruimte om van de geest te spreken, die in ieder geval niet identiek is aan de ziel, maar we moeten dit los gaan zien uit het totaliteitsaspect van het mens zijn.

Waarom dit belangrijk is, moet u psychologen vragen of mensen die werkzaam zijn in het psycho-pastoraat. Daarom is het voor mij altijd weer onbegrijpelijk dat (respectabele) theologen die de tweeslag aanhangen (ziel en lichaam) aan deze tekst voorbijgaan.

Wiechert Visser Magnoliastraat 188 4431 EL ‘s-Gravenpolder

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Opgemerkt

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken