Bekijk het origineel

Utrechtse plassers de pot op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Utrechtse plassers de pot op

Spetterplaat spuit urine terug op broekspijp en schoen

3 minuten leestijd

UTRECHT - Met de spetterplaat gaat de gemeente Utrecht het urineren in het openbaar bestrijden. Zodra iemand op de plaat zijn plas doet, zorgt een apparaat ervoor dat de lozmg op de broek wordt teruggespoten

De maatregel hoort bij de grootscheepse actie die Utrecht gisteren is begonnen. Onder het motto “Zien plassen is bekeuren” krijgt de buitenplasser een prent van 60 piek aan zijn broek. Of de politie betrapt hem niet en kan hij diezelfde broek naar de stomerij brengen.

Loco-burgemeester Kemkamp gaf gisteren het startsein voor het project met de onverbloemde titel “Illegaal lozen? De pot op met je gezeik”. De campagne richt zich met name op de horecabezoekers in de binnenstad, die voor het grootste deel van de overlast zorgen.

Het gebied rondom de monumentale Janskerk is proefgebied. Politie, horecaondernemers en Horeca Nederland hebben samen met de gemeente een uit gebreid pakket maatregelen genomen. Zo worden nissen aan de achterkant van de kerk ‘s avonds en ‘s nachts op verschillende manieren in het Ucht gezet door zogenaamde floeplichten, die in werking treden als de sensor beweging bespeurt, en bodemverlichting.

In een van de nissen is een technisch hoogstandje geplaatst: de spetterplaat. De steen nodigt op het eerste gezicht uit tot urineren. Het feit dat de urine met dezelfde vaart terugspat op broekspijpen en schoenen, zal ongetwijfeld ontnuchterend werken.

Pe gemeentereiniging zal het Janskerkhof in de proefperiode, die tot oktober duurt, wekelijks schoonmaken. Onderzoekers concludeerden dat stinkende plekken kennelijk uitnodigen om er nog maar een reukspoor overheen te gooien.

Er worden ook alternatieven geboden. Mannen met hoge nood kunnen terecht bij een drietal piaszuilen, door de ontwerper pinkelpalen genoemd, op het Janskerkhof Dat kan niet alleen gemakkelijk en sneli maar is bovendien gratis. Ook hebben horecaondernemers in de uitgaansbuurt toegezegd hun toiletten aan iedereen ter beschikking te stellen, ook al zijn het geen klanten die iets komen drinken.

De politie zal nauwlettend toezien of de piasregels in acht worden genomen. Een heterdaadje komt iemand die naast de pot plast op 60 gulden te staan.

De projectgroep heeft de beschikking over een uitgebreid pakket voorlichtingsmateriaal. Op affiches, bierviltjes en in een beknopte folder wordt illegaal plassen vergeleken met het lozen van chemisch afval. Die vergelijking is nigt helemaal misplaatst, want de muren van de Janskerk maken duidelijk dat veelvuldige plasbeurten niet alleen een ondraaglijke stank tot gevolg hebben, maar dat urine met haar bijtende werking de muren aantast.

Loco-burgemeester Kemkamp schat in dat de actie zo’n 100.000 gulden kost. „Maar dat is het de gemeente wel waard als dat een daling van het aantal klachten van buurtbewoners tot gevolg heeft. Want daar doen we het in de eerst plaats voor”. Kemkamp verwacht dat Utrecht in de toekomst meer en meer zal overgaan tot de plaatsing van openbare toiletten, „waarvan de meeste in het verleden vanwege bezuinigingsredenen helaas zijn verdwenen”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Utrechtse plassers de pot op

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken