Bekijk het origineel

ZOMER ONDER NUL

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

ZOMER ONDER NUL

4 minuten leestijd

Skiën en snowboarden op 10.000 vierkante meter échte sneeuw... Op een voormalige vuilstortplaats in Zoetermeer is de temperatuur voortdurend 5 graden Celsius onder nul. Tip voor bezoekers: neem warme kleding en goede handschoenen mee.

Het kost een vermogen aan energie. „Je kunt er 10.000 gezinnen mee verwarmen”, zegt Aart-Jan van den Berg, met zorg nonchalant gekleed. Hij is verantwoordelijk voor pr, marketing en sales van SnowWorld. De achteloze uitstraling is bedoeld om een vakantiegevoel in het „dynamisch en veelzijdig wintersportcomplex” op te roepen. Het sneeuwpark in het groene hart van de Randstad is vorig jaar december geopend.

Terwijl tussen de oerhollandse stapelwolken de zon uitbundig schijnt en de temperatuur tot 25 graden oploopt, vriest het op de voormalige vuilstortplaats. Zonder overgang stap je van de zomer in de winter, kischoenen klossen in de kleedruimte. En nadat je een heuse skipas hebt gevoerd aan het controlesysteem, sta je na de elektronisch bediende schuifdeuren in de sneeuw. Echte sneeuw...

De vrieskou tintelt op de overdekte sneeuwhelling. De twee afzonderlijke pistes zijn elk 200 meter lang en 60 meter breed. Twee sleepliften brengen skiërs en snowboarders naar dè 25 meter hoge ‘top’ van het beste alternatief voor de Alpen.

In Nederland skiën op echte sneeuw is bijzonder. Veel wintersporters zijn in het verleden bekend geraakt met het rollend tapijt of de borstels van kunstskibanen. Een overdekte helling met echte sneeuw Het tot 1995 op zich wachten. Na de opening van de Skidome in Rucphen zette SnowWorld een jaar later het sneeuwkanon aan.

Stikstof

„Wij maken gebruik van de allernieuwste technologie op het gebied van sneeuwproductie”, aldus Van den Berg. Onder hoge druk wordt water ge mengd met stikstof. Het resultaat is een sneeuwlaag met een gebroken witte kleur. Dat ‘tapijt’ wordt wekelijks met verse sneeuw opgespoten, vertelt Van den Berg.

Natuurlijk ben je snel beneden. Dat is een nadeel van een lengte van 200 meter. Maar je voelt je ski’s of snowboard glijden op echte sneeuw. Eigenlijk gaat het er ook niet om dat je naar beneden komt, maar hoe je dat doet. Op een plezierige manier is het mogelijk om de techniek aan te leren of te verbeteren.

„Wij maken lessen in de Alpen overbodig”, meent Van den Berg. „Wie bij ons komt trainen gaat beter voorbereid op vakantie”. Voor beginnende skiërs of snowboarders zijn er proeflessen. Een standaardcursus bestaat uit vijf lessen van een uur. Per klas kunnen tien personen deelnemen. Er is een spoedcursus voor degene die snel bepaalde technieken onder de knie wil krijgen. De pistes bieden ruimte aan 300 sportievelingen.

Een uurtje skiën kost 25 gulden. Leden krijgen op deze prijs vijf gulden korting. Het lidmaatschap kost volwassenen 75 gulden per jaar. Wie niet zelf over ski- of snowboardmateriaal beschikt kan terecht in het verhuurcentrum. De bekendste merken met een groot aantal modeHen in alle lengtes en maten zijn voorradig.

In SnowWorld wordt er van alles bij de overdekte sneeuwhelling verzonnen. De wintersportzaak Duijvestein voorziet in de laatste skimode en biedt een uitgebreide collectie ski’s en snowboards aan. Wie er zeker van wil zijn dat hij of zij de juiste uitrusting aanschaft, probeert deze eerst uit op de echte sneeuw.

Voor een sportieve inspanning zonder sneeuw is er een fitnessruimte. Verder wordt in hartje Holland de sfeer van après-ski opgeroepen met een Tiroler Bierstube. En een drie-landen-specialiteitenrestaurant serveert Italiaanse, Oostenrijkse en Zwitserse gerechten.

Van den Berg verwacht dat SnowWorld zich verder ontwikkelt tot een vergader- en partycentrum. Op de eerste verdieping is ruimte voor het houden van conferenties, „Voor bedrijven een bijzonder inspirerende omgeving, waarbij na geestelijke inspanning de mogelijkheden voor ontspanning direct voorhanden zijn”.

Inmiddels doet SnowWorld een poging het gemeentelijk bestemmingsplan te wijzigen. Wanneer de autoriteiten daarmee akkoord gaan, wordt de overdekte sneeuwhelling met 50 meter verlengd en met 10 meter verhoogd.

Dit is het zesde deel Tan een zomefserie over winterse zaken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

ZOMER ONDER NUL

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken