Bekijk het origineel

ECD heeft geen tijd voor kleine fraudeur

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

ECD heeft geen tijd voor kleine fraudeur

Schade wordt geschat op 500 miljoen

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Jaarlijks ontspringen tientallen, mogelijk zelfs een paar honderd, fraudeurs die zich schuldig maken aan oplichting of verduistering via failliete bv’s, de dans. De Economische Controledienst (ECD) komt nauwelijks toe aan onderzoek naar fraude met kleinere vennootschappen die failliet gaan. Vrijwel alle tijd en energie gaat zitten in de grote en complexe zaken.

Directeur C. Schouten van de ECD ziet het met lede ogen aan. „Volgens recente schattingen zit aan wel 15 procent van de faillissementen een fraudeluchtje. Je kiest er een paar honderd uit, maar ook dat is nog te veel voor ons”. De ECD heeft vorig jaar circa zeventig faillissementen onderzocht, veel minder dan in 1995 en slechts een klein deel van de circa zeshonderd zaken die in aanmerking kwamen voor een strafrechtelijk onderzoek.

Door de nadruk op grotere zaken „heeft de kleinere fraudeur een grote kans buiten het justitiële schot te blijven”, zo meldde de ECD in zijn recent verschenen jaarverslag. „Uit oogpunt van rechtsgelijkheid is dit bepaald onwenselijk”.

De ECD schat de jaarlijkse schade door faillissementsfraude op circa 500 miljoen gulden. De Belastingdienst is een van de belangrijkste gedupeerden, maar ook particulieren of bedrijven die leveranties hebben gedaan, behoren tot de slachtoffers.

„We richten ons vooral op zaken waarbij de fraude wordt georganiseerd”, aldus Schouten. „Veel aandacht gaat uit naar de plof-bv’s: je koopt een bv, doet nog wat bestellingen, haalt de zaak leeg en laat hem failliet gaan”. Bij het merendeel van de verdachte faiUissementen komt de ECD echter niet aan onderzoek toe.

Veroordeling

Met de veroordeling tot 25 maanden cel van de 61-jarige J. K. uit Utrecht boekte de ECD eind vorig jaar een succes in de bestrijding van faiUissementsfraude. De veroordeelde man fraudeerde op grote schaal met bv’s die door stromannen werden beheerd. Circa negenhonderd particulieren, insteUingen en bedrijven werden voor miljoenen opgelicht.

De ECD meent dat de reguliere politie een duidelijke en actieve rol moet gaan spelen bij de bestrijding van fraude. „Vooral banken en verzekeraars, maar ook merkgerechtigden, telecombedrijven en gedupeerden van faiUissementsfraude moeten de poUtie gaan zien als een bondgenoot in de fraudebestrijding. In het algemeen krijgt die een te lage prioriteit”. Overigens is de politie volgens de ECD inmiddels bezig met een inhaalslag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

ECD heeft geen tijd voor kleine fraudeur

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken