Bekijk het origineel

Italiaanse leger misdroeg zich niet op grote schaal

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Italiaanse leger misdroeg zich niet op grote schaal

„In geïsoleerde gevallen foltering Somaliërs”

2 minuten leestijd

ROME (RTR/AFP) - Italiaanse soldaten hebben zich schuldig gemaakt aan foltering van Somaliërs tijdens de multinationale vredesoperatie in 1993 en 1994. Maar het ging om geïsoleerde gevallen. Het leger als geheel heeft zich in gevaarlijke omstandigheden bijzonder goed gedragen.

Dat is de voornaamste conclusie van een onderzoekscommissie die in opdracht van de Italiaanse regering de beschuldigingen over wangedrag van militairen van de speciale eenheid Folgore (bliksem) in Somalië heeft onderzocht. De commissie werd twee maanden geleden ingesteld, nadat in het weekblad Panoramo foto’s waren verschenen van Italiaanse militairen die gevangenen martelden en een jonge Somalische vrouw verkrachtten.

De voorzitter van de commissie, Ettore Gallo, oud-voorzitter van het Constitutioneel Hof in Rome, zei gisteren bij de presentatie van het onderzoeksrapport „er trots op te zijn dat onze Italiaanse soldaten altijd voorrang hebben gegeven aan de humanitaire aard van hun missie en in dit opzicht de beste strijdmacht in Somalië vormden”. De commissie heeft 145 getuigen gehoord en is naar Somalië gereisd om met inwoners van dat land te spreken die door Italianen waren gemarteld of van zulk wangedrag getuige waren geweest.

Volgens de commissie hebben de misdragingen „zich beperkt tot het niveau van de gewone soldaten, met de goedkeuring en soms de actieve en passieve deelname van onderofficieren of lagere officieren”. De commissie denkt dat deze „barbaarse handelingen” voornamelijk kunnen worden verklaard uit het gebrekkige culturele niveau van de soldaten en de stilzwijgende goedkeuring van onderofficieren. Zij bepleit dat rekruten beter worden opgeleid en dat juristen en deskundigen op het gebied van de mensenrechten bij toekomstige vredesmissies met de militairen meereizen.

Slecht daglicht

De generaals Bruno Loi en Carmine Fiore, die de Italiaanse eenheid in Somalië leidden, namen na de berichtgeving over de folteringen ontslag. Maar volgens de commissie kunnen zij niet voor de misdragingen verantwoordelijk worden gesteld. „Hoe kan het hoofd van de hele operatie weten wat elke lage officier in zijn schild voert”, vroeg Gallo zich af.

De operatie Restore Hope vond van 1992 tot 1995 plaats om de humanitaire hulpveriening aan het door honger en burgeroorlog geteisterde Somalië te beschermen. De operatie is de afgelopen maanden in een slecht daglicht komen te staan door berichten over mishandeling, marteling, verkrachting en moord door militairen afkomstig uit Canada, België en Italië.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Italiaanse leger misdroeg zich niet op grote schaal

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken