Bekijk het origineel

Na overeenkomst over Bosnië reist Holbrooke naar Belgrado

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Na overeenkomst over Bosnië reist Holbrooke naar Belgrado

Ook president Milosevic moet ‘Dayton nakomen

3 minuten leestijd

SARAJEVO/BELGRADO (AFP/ANP) - De Amerikaanse bemiddelaar Ridiiard Holbroolce is gMeren, na het akkoord over ambassadeursposten, doorgereisd naar Belgrado om er bij de Jooslavische president MQosevic op aan te dringen zijn aandeel in het Iyton-vredesakkoord uit te voeren.

Na urenlange besprekingen met de onvermoeibare onderhandelaar en bemiddelaar werd het driekoppige presidentschap van Bosnië het eens over de verdeHng van de ambassadeursposten. De Bosnische ambassadeur bij de Verenigde Naties zal een moslim zijn, een Serviër wordt de ambassadeur in Washington en een Kroaat zal het land in Tokio vertegenwoordigen.

Ook bereikten de drie een akkoord over de opbouw van een nationaal telefoonnet. De geschilpunten stonden pogingen in de weg om van Bosnië één staat te maken voor Kroaten, moshms en Serviërs.

De grootste struikelblokken op weg naar de volledige uitvoering van het vredesakkoord van Dayton (de terugkeer van vluchteUngen naar hun oorspronkelijke woonplaats en de vervolging van oorlogsmisdadigers) zijn echter nog niet uit de weg geruimd. Daar over praatte Holbrooke gisteren met de Bosnisch-Servische president Biljana Plavsic in Banja Luka en de Joegoslavische president Milosevic in Belgrado.

Karadzic

Diplomaten zeiden dat Holbrooke bij Milosevic zal dreigen met economische sancties tenzij hij zijn verplichtingen krachtens de Dayton-akkoorden nakomt. Het gaat dan vooral om het overdragen van de voormalige BosnischServische leider Karadzic, die door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag voor oorlogsmisdaden is aangeklaagd. Als .Servisch president beloofde Milosevic krachtens de akkoorden dat Karadzic uit de politiek zou verdwijnen.

Een jaar later blijven Karadzic en zijn aanhangers pogen de vredesakkoorden te omzeilen en zijn opvolgster, de Bosnisch-Servische presidente Plavsic, dwars te zitten. Plavsic heeft hen er openlijk van beschuldigd van hun gebied in Bosnië een smokkelcentrum en een piratennest te maken. De presidente werd uit de regerende Bosnisch-Servische partij gezet en richtte gisteren haar eigen partij op.

Op weg naar Belgrado maakte Holbrooke een tussenlanding in Banja Luka om Plavsic een hart onder de riem te steken. Plavsic, zei Holbrooke daar later, is toegewijd „aan de democratie, de rechtsstaat en Bosnië als een eenheid, bestaande uit twee entiteiten” (moslimKroatisch en Servisch). „Dit is de essentie van Dayton”. Holbrooke herhaalde dat de internationale gemeenschap vastbesloten is dat Karadzic zich moet verantwoorden voor het Joegoslaviëtribunaal. Hij wees er opnieuw op dat zonder de volledige uitvoering van alle overeenkomsten uit Dayton, de Bosnische Serviërs niet op de zo noodzakelijke internationale hulp bij de wederopbouw kunnen rekenen.

Economie

In het kader van de pogingen om na de vredesakkoorden van Bosnië een gewone staat te maken, zeiden diplomaten te verwachten dat de SFOR-vredesmacht zal aankondigen dat zij ermee gaat beginnen toezicht te houden op plaatselijke speciale politie-eenheden. Deze zijn niets anders dan particuliere legertjes van nationalistische leiders.

Milosevic zal ook danige.kritiek krijgen over de slechte situatie van de mensenrechten in de Servische provincie Kosovo, die bijna geheel door Albanezen wordt bewoond. Andere punten van kritiek die Holbrooke ter sprake zal brengen,betreffen de beperking van de vrijheid van de media in Servië en de langzame voortgang van de democratische en economische hervormingen.

De Joegoslavische economie holt volgens de diplomaten achteruit. De regering in Belgrado is vooral bezig de orde en haar positie te handhaven en te zorgen voor voedsel voor de elf miljoen inwoners, van wie eenderde in armoede leeft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Na overeenkomst over Bosnië reist Holbrooke naar Belgrado

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken