Bekijk het origineel

Rijssen drinken zich in snel tempo dood

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rijssen drinken zich in snel tempo dood

Publicatie in Brits medisch vakblad:

2 minuten leestijd

LONDEN (AP) - Er zijn steeds meer aanwijziien dat de Rijssen zich met een nooit eerder waaienomen snelheid dooddrinken, zo blijkt uit een studie die in het Brilse möiische vakblad The Lancet openbaar werd gemaakt

De gemiddelde levensverwachting voor Russische mannen is tussen 1990 en 1994 met 6,2 jaar en voor vrouwen met 3,4 jaar gedaald, zo meldden onderzoekers in het blad.

„Het beschikbare materiaal suggereert dat het hoge alcoholverbruik en de neiging om heel snel, heel veel te drinken resulteert in een groot aantal doden door hart- en vaatziekten op middelbare leeftijd”, zo staat in het artikel in het nummer van vandaag.

De onderzoekers, onder leiding van David Leon van de universiteit London School of Hygiene and Tropical Medicine, stellen dat snel veel drinken een belangrijke veroorzaker is van plotselinge dood bij mensen onder de vijftig jaar.

Het team van Leon werkte samen met onderzoekers van het Centrum voor Demografie en Menselijke Ecologie in Moskou.

Het rapport is gebaseerd op analyse van statistieken van 1984 tot 1994. In het rapport wordt gezegd dat de gezondheid van de Russische bevolking slecht is en sinds de ineenstorting van de Sowjet-Unie in 1991 is gedaald.

De gemiddelde levensverwachting van Russische mannen is gedaald van 63,8 jaar in 1990 naar 57,6 jaar in 1994 en van vrouwen van 74,4 jaar naar 71 jaar. „De omvang en scherpte van de fluctuaties in het sterftecijfer en bij de levensverwachting voor Rusland zijn nooit eerder waargenomen in de moderne tijd”, aldus het rapport.

Alhoewel factoren zoals voeding en de kwaliteit van medische zorg van in, vloed zouden kunnen zijn, is het plausibel dat aanzienlijke toename van alcoholgebruik in die periode de reden is voor de toegenomen sterfte, aldus de wetenschappers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Rijssen drinken zich in snel tempo dood

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken