Bekijk het origineel

Palestijnen enigszins tegemoetgekomen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Palestijnen enigszins tegemoetgekomen

Israël heft afgrendeling Jericho en Nablus op

3 minuten leestijd

JERUZALEM/BEIROET (DPA/RTR/AFP) - Een dag voor de komst van de Amerikaanse bemiddelaar Dennis Ross naar het Midden-Oosten is Israël de Palestijnen enigszins tegemoetgekomen. Het land hief de afgrendeling van de Palestijnse steden Jericho en Nablus op en heropende de Allenby-brug naar Jordanië voor voetgangers.

Ross begint vandaag een nieuwe rondreis door het Midden-Oosten om het vredesproces nieuw leven in te blazen. De toch al uiterst moeizame relatie tussen Israël en het Palestijnse Gezag onder leiding van Jasser Arafat liep vorige week nieuwe averij op door de zelfmoordaanslagen op een markt in Jeruzalem, waarbij vijftien mensen, onder wie de twee daders, omkwamen.

Israël grendelde de Palestijnse gebieden af en arresteerde op de Westelijke Jordaanoever talrijke aanhangers van de radicale islamitische beweging Hamas, die zich voor de aanslag verantwoordelijk heeft verklaard. In de nacht van donderdag op vrijdag werden opnieuw zes Palestijnen aangehouden, waarmee het totaal aantal gearresteerden op 227 kwam.

De Europese Unie veroordeelde de in haar ogen „buitensporige” Israëlische maatregelen. De Luxemburgse minister van buitenlandse zaken, Jacques Poos, liet namens de Unie aan Arafat weten dat zij zich voor opheffing ervan zal inspannen.

Kennelijk in verband met de komst van Ross spraken de Israëlische en Palestijnse toponderhandelaars van de gezamenlijke commissie voor civiele kwesties donderdagavond met elkaar. Israël meldde gisteren dat het via dit gesprek wilde achterhalen wat de Palestijnse Autoriteit werkelijk wil: oorlog of hervatting van het vredesproces.

Raketten

De aandacht richtte zich gisteren vooral op het grensgebied tussen Israël en Libanon, waar de betrekkelijke rust van de afgelopen maanden deze week is verstoord door raketaaanvallen op het noorden van Israël en Israëlische bombardementen op doelen in Zuid-Libanon. Uit Libanon afgevuurde katoesja-raketten troffen de Noord-Israëlische plaats Kirjat Shmona. Een vrouw raakte lichtgewond. Een synagoge en een leegstaand appartement werden beschadigd. Uit vergelding vuurden Israëhsche vliegtuigen vrijdagavond twee raketten af in de heuvels van Na’ameh, vijftien kilometer ten zuiden van Beiroet.

Israël weet de aanval aan de pro-Iraanse Hezbollah, maar deze organisatie weersprak de beschuldiging. Zij dreigde wel de aanvallen op burgerdoelen in Israël te hervatten. Israël en Hezbollah kwamen vijftien maanden geleden overeen alleen eikaars militaire doelen te bestoken.

De betrekkingen tussen Israël en de Palestijnen zijn nu dermate slecht dat de Verenigde Staten mogelijk weinig meer kunnen doen om de vredesonderhandelingen weer op gang te krijgen. Na de dubbele zelfmoordaanslag van 30 juh is het wederzijdse vertrouwen volledig verdwenen. De IsraëUërs geloven niet meer dat de vredesbesprekingen de door hen verlangde veiligheid zullen brengen en betwijfelen of het Arafat ernst is bij het beteugelen van het geweld van Palestijnse extremisten. De Palestijnen waarschuwen op hun beurt dat de vergrendeling van de Westoever en de Gazastrook tot nieuw geweld kan leiden en verdenken de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe ervan dat hij de Palestijnse leider te gronde wil richten.

Reisbeperkingen

Verwacht wordt dat Ross zich nu voornamelijk zal richten op de Israëhsche eis dat Arafat de samenwerking met Israël op het gebied van veiligheid hervat, alsook op de Palestijnse eis dat Israël de reisbeperkingen voor Palestijnen op de Westoever en in de Gazastrook opheft.

Volgens vele Palestijnen is de positie van Arafat als gevolg van de Israëlische maatregelen verzwakt en is het niet duidelijk of hij genoeg macht heeft om tegen de Hamas op te treden. Functionarissen bij de Palestijnse politie zeggen dat er moeilijk iets tegen Hamas kan worden gedaan, omdat de beweging wordt aangehangen door zo’n 30 procent van de Palestijnse bevolking. Bovendien wil Arafat niet worden gezien als iemand die het vuile werk voor de Israëliërs opknapt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Palestijnen enigszins tegemoetgekomen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken