Bekijk het origineel

Strijd in hoofdstad van Tadzjikistan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Strijd in hoofdstad van Tadzjikistan

President geeft krijgsheren de schuld

2 minuten leestijd

DUSJANBE (DPA/AFP) - President Rachmonov van Tadzjikistan heeft gisteren plaatselijke krijgsheren de schuld geven van de gevechten in de hoofdstad Dusjanbe die het onlangs bereikte vredesakkoord ernst bedreigen. De Tadzjiekse veiligheidsraad eiste een eind aan de strijd binnen drie dagen.

Bij de gevechten in de Tadzjiekse hoofdstad tussen een brigade van het ministerie van binnenlandse zaken en aanhangers van het hoofd van de douanediensten werden zaterdag vijf strijders gedood en twaalf anderen gewond, meldde de Russische tv-zender NTW.

Door de gevechten in het noorden van de stad vielen volgens ooggetuigen ook slachtoffers onder de burgerbevolking. Toen de strijd, waarbij de partijen automatische wapens en granaten gebruikte, luwde namen veel inwoners de vlucht.

De speciale brigade van het ministerie van binnenlandse zaken, Sacharob Kasiraov, verdreef gisteren de strijders van de douanechef Jacoeb Salimov uit hun noordelijke district. De toestand in Tadzjikistan was al verslechterd sinds Rachmonov en de islamitische rebellen in juni een vredesovereenkomst tekenden om te trachten een eind aan de burgeroorlog te maken. Maar vele van de 5,7 miljoen Tadzjieken vreesden al datde terugkeer van gewapende guerrilUastrijders in Dusjanbe tot niet veel goeds zou leiden.

Kasimov en SaHmov zijn vroegere commandanten van de islamitische rebellen en vochten in Dusjanbe om de buit. Achtergrond van de gevechten zijn economische belangen.

Katoenoogst

„Om Tadzjikistan te begrijpen, moet je kijken naar Europa in de Middeleeuwen”, becommentarieerde een westerse diplomaat gisteren. „Je hebt een heel zwakke koning en heel veel misdaadbaronnen”. President Rachmonov noemde de aanstichters van de strijd gisteren verbonden met de economische maffia, de drugsmaffia en de criminele wereld. Maar de positie van zijn regering is tamelijk zwak gebleken. Zijn pro-Moskou-bewind bleef de laatste jaren op de been door vredestroepen van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten onder Russische leiding. Zij bewaakten de grens met Afghanistan, van waaruit de islamitische rebellen invallen deden in Tadzjikistan.

De misdaadbaronnen vechten om demacht over de weinige inkomstenbronnen van de republiek in Midden-Azië, een katoenoogst waarvan de opbrengst daalt, wat aluminium, goud en drugs. „De macht van de staat is volledig ingestort”, zei een westerse hulpverlener.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Strijd in hoofdstad van Tadzjikistan

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken