Bekijk het origineel

Londen zinspeelt op vrijlating IRA-leden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Londen zinspeelt op vrijlating IRA-leden

2 minuten leestijd

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse minister voor Noord-Ierland, Mo Mowlam, suggereert in een interview met de Sunday Telegraph binnenkort gevangen leden van de IRA, het verboden Ierse Republikeinse Leger, in vrijheid te stellen.

De minister zei zich niet te willen vastleggen, maar merkte op dat als het door de IRA afgekondigde staakt-hetvuren houdt „alle opties mogelijk zijn”. Ze noemde de eerste twee weken van het bestand de duidelijkste ooit.

Volgens de krant wil de minister de paramilitaire organisaties duidelijk maken dat het lage geweldsniveau, voorafgaand aan en gedurende de onderhandelingen over de toekomst van NoordIerland, vruchten afwerpt.

Haar voorgangers sloten amnestieregelingen uit, omdat zij de gearresteerde militieleden als gewone criminelen en niet als politieke activisten beschouwen. Al eerder zegde Mowlam toe IRA-arrestanten naar gevangenissen te willen overbrengen die dichter in de buurt van hun familieleden zijn gelegen.

Sinn Fein, de pohtieke vleugel van de IRA, vindt dat amnestieregelingen noodzakelijk zijn om het vertrouwen tussen de partijen bij de onderhandelingen te vergroten.

Mowlams opmerkingen leidden tot boze reacties onder de Unionisten. „Na vier maanden bekijkt de IRA wat het bestand heeft opgeleverd. De minister maakt voortzetting ervan nu afhankelijk van het nakomen van haar belofte”, aldus een van de leiders van de DUP, de grootste protestantse partij die NoordIerland binnen het Verenigd Koninkrijk wil houden.

Zonder incidenten

Het interview in de Sunday Telegraph verscheen op de dag dat duizenden Ierse nationalistische katholieken door Belfast marcheerden. Zij herdachten dat 26 jaar geleden het Britse leger met zijn campagne in Noord-Ierland begon, waarbij het honderden verdachte IRA-leden oppakte en zonder proces opsloot.

Een dag eerder sloten ongeveer 12.000 leden van de protestantse groep Apprentice Boys met een grote optocht hun reeks omstreden marsen in NoordIerland af. De mars verUep net als de voorgaande zonder incidenten. Om de katholieken tegemoet te komen hadden de Unionisten op sommige optochten afgezegd of de route op last van de politie omgelegd. Die stap was mede aanleiding voor het IRA-bestand van 20 juli.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Londen zinspeelt op vrijlating IRA-leden

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken