Bekijk het origineel

Amsterdamse beurs opent flink lager

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Amsterdamse beurs opent flink lager

Damrak reageert op daling Wall Street

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs hebben vanmorgen bij de opening een duikvlucht naar beneden genomen. Na tien minuten handel was de AEX-index al 21,09 punten gedaald tot 975,07. In de loop van de morgen herstelde de beursbarometer zich enigszins. Rond het middaguur stond de index op 983,41, wat nog 12,75 punten lager is dan het slot van vrijdag.

Het Damrak reageerde vanochtend vooral op Wall Street, waar de Dow Jones-index afgelopen vrijdag 1,9 procent naar beneden ging. In Frankfurt gleed de toonaangevende DAX-index vanochtend al snel 85 punten weg, een verlies van ruim 2 procent. Ook de beursindices van Parijs en Londen raakten flink lager.

In de loop van de ochtend vatte de Amsterdamse effectenbeurs weer moed met een schuin oog naar de Duitse obligatiemarkt, waar de neergang tot stand was gekomen. Ook de Amsterdamse obligaties bleven staan op een dubbeltje verlies, terwijl de dollar iets duurder was dan vrijdag. Op de effectenbeurs kwamen hierop vrat kooporders los, waardoor de koersverliezen aarzelend slonken.

„Maar we blijven toch een beetje in het luchtledige hangen: de meeste beleggers wachten af of Wall Street niet verder wegzakt”, aldus een handelaar, die de omzetten „niet overdreven groot” schatte.

Japan

Eerder op de dag schoten de aandelenkoersen op de effectenbeurs van Japan hard omlaag. Hoofdzakelijk door de flauwe stemming in de handel van termijnconctracten moest de Nikkeiindex van 225 fondsen 780,28 punten omlaag. Daarmee zakte het koersgemiddelde door de grens van 19.000 punten tot een slotstand van 18.670,37. Dat betekende een val van 4,0 procent.

De achteruitgang in Tokio viel vandaag zo groot uit omdat de handel met 340 miljoen aandelen betrekkelijk mager was. Hierdoor hadden kleine verkooporders relatief grote koersdalingen tot gevolg.

Daarnaast speelde ook de waardestijging van de yen ten opzichte van de dollar een rol.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Amsterdamse beurs opent flink lager

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken