Bekijk het origineel

Pomphouders bij de grens willen personeel kwijt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Pomphouders bij de grens willen personeel kwijt

Wellicht verdwijnen 1400 banen

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - Pomphouders in de grensstreek zijn bez hun personeel te ontslaan. Diverse ondernemers hebben bij het arbeidsbureau een ontslagvergunning aangevraagd. Belangenvereniging Beta verwacht dat die allemaal gehonoreerd zullen worden omdat de bedrijfeeconomisdie teruang overduidelijk aantoonbaar is.

De Beta assisteert momenteel drie ondernemingen bij de ontslagaanvraag. Daarnaast hebben de afgelopen weken ruim dertig pomphouders geïnformeerd over de te volgen ontslagprocedure. De branchevereniging verwacht dat het aantal ontslagaanvragen verder zal stijgen. „Veel ondernemers stappen ook zonder ons naar het arbeidsbureau. Bedrijven kijken het nu nog even aan omdat zij niet meteen hun mensen willen ontslaan die soms al jaren bij hen werken. Maar met een omzetverlies van 35 tot 40 procent en 50.000 gulden loonkosten per werknemer is het rekensommetje snel gemaakt”, stelt K. Vink, woordvoerster van de Beta.

De problemen vloeien voort uit de accijnsverhoging van dertien cent per liter die begin juli inging. Daardoor is er tanktoerisme op gang gekomen, waardoor de pomphouders aan de grens omzet mislopen. De toegezegde compensatieregeling van 70.000 gulden per jaar per onderneming vinden de pomphouders onvoldoende. Op 22 au gustus dient er een kort geding waarin zij een betere compensatieregeling eisen. De pomphouders hopen de Tweede Kamer zover te krijgen dat die de accijnsverhoging terugdraait.

Voortbestaan

Volgens de Bovag worden enkele honderden van de duizend pompstations in de grensstreek in hun voortbestaan bedreigd. Deze brancheorganisatie vreest een verlies van 1100 tot 1400 banen. De Bovag berekende dat door de accijnsverhoging jaarlijks 227 miljoen liter benzine en diesel naar pomphouders in België en Duitsland vloeit. De Nederlandse Staat zou 450 miljoen gulden aan belastinginkomsten mislopen.

Deze week heeft Vink van de Beta een pomphouder geholpen bij de ontslagaanvraag voor drie man personeel. „Het station is 120 uur per week open. De man gaat nu samen met zijn zoon ieder zestig uur kassadiensten draaien. Het scheelt het bedrijf 150.000 gulden loonkosten. In denk dat die aanvraag wel gehonoreerd wordt”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Pomphouders bij de grens willen personeel kwijt

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken