Bekijk het origineel

Pinksterbeweging groeit wereldwijd het snelst

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Pinksterbeweging groeit wereldwijd het snelst

Vooral in Latijns-Amerika sterke toename

2 minuten leestijd

HAMBURG (DPA) - Sekten en alternatieve religieuze bewegingen zitten in de lift. De pinksterbeweging groeit wereldwijd het snelst. Maar ook traditionele sekten, zoals de Jehova’s Getuigen en de Mormonen, zouden steeds meer aanhangers krijgen.

Het aantal pinkstermensen is, naar schatting, in slechts enkele decennia met zo’n 200 miljoen verviervoudigd. De sterkste groei deed zich voor in Latijns-Amerika. Dit werelddeel telde in de jaren zestig ongeveer 10 miljoen pinksteraanhangers. Nu zijn dat er ten minste 100 miljoen.

Volgens prognoses die zaterdag in Duitsland in de katholieke Herder-Korrespondenz zijn gepubliceerd, zet de groei de komende jaren vooral door in Guatemala, Puerto Rico, El Salvador, Brazilië en Honduras. De toestroom wordt enerzijds verklaard door effectieve zendingsmethoden en anderzijds door het tekort aan traditionele kerken.

De pinksterbeweging is een verza melnaam voor afzonderlijke protestants-christelijke groepen die terugverlangen naar het bijbelse pinkstergebeuren: de uitstorting van de Heilige Geest. Sindsdien zouden de gelovigen rechtstreeks de kracht van God in hun leven kunnen ervaren. Ook in Zuid-Afrika, Congo (Zaïre), Nigeria en Ghana groeit het aantal pinkstermensen, zo blijkt uit het onderzoek.

Moonsekte

Ook de traditionele bewegingen lijken te groeien. Volgens eigen opgaves tellen de Jehova’s Getuigen momenteel wereldwijd 5,5 miljoen aanhangers. De organisatie zegt dat ze vooral in OostEuropa haar aanhang heeft zien groeien. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (Mormonen) heeft zo’n 9,7 miljoen volgelingen.

Het aantal leden van de Moonsekte (Verenigingskerk) wordt geschat op twee miljoen. De niet-christelijke Scientology Kerk zou inmiddels ruim acht miljoen aanhangers tellen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Pinksterbeweging groeit wereldwijd het snelst

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken