Bekijk het origineel

„Van Russische kernwapens gaat grote dreiging uit”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Van Russische kernwapens gaat grote dreiging uit”

Studie laakt lakse houding Westen

2 minuten leestijd

FRANKFURT (AP) - Nooit was de dreiging die van de Russische kernwapens uitgaat zo groot als nu, zegt de Duitse Hessjsche Stichting voor Yredes- en Conflidonderzoek (HSFK), die een studie naar het Russisdie atoomarsenaal heeft uievoerd die deze week openbaar wordt gemaakt

Omdat een groot deel van het arsenaal vanwege gebrekkig onderhoud in slechte staat verkeert, worden de strategische raketeenheden in de hoogste staat van paraatheid -„start na waarschuwing”gehouden, aldus de krant Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung op basis van de studie. De stichting beklaagde de lethargische houding van het Westen ten opzichte van het toenemende risico dat uitgaat van het Russische atoomarsenaal.

De op land gestationeerde wapens van de strategische raketeenheden en de op onderzeeboten gestationeerde raketten zijn wegens geldgebrek en een tekort aan onderdelen en geschoold personeel lang niet volledig inzetbaar en kunnen een aanval door de VS niet overleven, zo staat in de studie.

Omdat het Russische aanvalswaarschuwingssysteem niet meer volledig functioneert, kan Moskou er niet meer zeker van zijn een vijandelijke aanval op tijd op te merken.

Daarom worden alle werkende kernwapens in de hoogste staat van paraatheid gehouden.

Dat wil volgens de stichting zeggen dat „niet zal worden gewacht op de inslag van de eerste vijandelijke kemraket, maar bij de eerste tekenen van een aanval zal worden teruggeschoten”.

De belofte van de Russische president Boris Jeltsin om de Russische kernwapens voortaan niet meer op doelen in de NAVO-lidstaten en Japan te richten, maakt de kans op een per ongeluk afgeschoten kemraket niet kleiner, aldus de opstellers van de studie. Het Russische ministerie van defensie heeft de belofte van Jeltsin namelijk zo uitgelegd dat alleen de coördinaten van de doelen uit het besturingssysteem van de raketten zijn verwijderd. Het invoeren van de oude coördinaten duurt echter minder dan 10 seconden en de doelcomputers van de Russische raketten zijn zo geprogrammeerd dat ze na het afvuren, of dat nu door de centrale gebeurt of door een technische fout, automatisch teruggaan naar de oorspronkelijke doelcoördinaten van de Koude Oorlog,

Tegenprestatie

Volgens de opstellers van de studie moet worden gestreefd naar een verdediging waarbij zo min mogelijk van kernwapens en kemafschrikking gebruik wordt gemaakt. De rol van atoomwapens moet duidelijk worden verminderd en Duitsland en de andere niet-kemwapenlanden zouden bij de bondgenoten moeten aandringen zo’n beleid te gaan voeren omdat Rusland niet zonder tegenprestatie van het Westen bereid zou zijn het eigen kembeleid te veranderen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

„Van Russische kernwapens gaat grote dreiging uit”

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken