Bekijk het origineel

Wereldwijd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wereldwijd

4 minuten leestijd

Opvolger Herzog

MÜNCHEN (AP) - Een meerderheid van de Duitsers is van mening dat ex-kansélier Helmut Schmidt de meest geschikte opvolger voor de huidige bondspresident Roman Herzog is. Uit een peiling onder 1000 mensen door het Infra-instituut in opdracht van het weekblad Focus blijkt dat 55 procent de SPD-politicus als nieuw staatshoofd wenst. Op een gedeelde tweede plaats kwamen de premier van Noordrijn-Westfalen Johannes Rau en de voormalige minister van buitenlandse zaken Hans Dietrich Genscher, zo maakte het blad gisteren in een voorpublicatie bekend. Daarna komen bondsdagvoorzitster Rita Süssmuth, de voorzitster van het constitutionele hof, Jutta Limbach, en minister van arbeid Norbert Blüm.

Koning Sihanouk

PEKING (AFP) - Koning Sihanouk van Cambodja is bereid af te treden als de sterke man in zijn land. Hun Sen, hem dat vraagt. Hun Sen bezocht het staatshoofd gisteren in Peking. Sihanouk verblijft in de Chinese hoofdstad voor een medische behandeling. In een brief die hij gisteren aan een van zijn vroegere medewerkers schreef, laat de koning weten dat „de brief waarin ik mijn aftreden aankondig al meer dan een week klaarUgt”. Hun Sen zette begin vorige maand de zoon van Sihanouk, prins Ranariddh, af als eerste premier van Cambodja. De koning ging er enkele dagen geleden mee akkoord dat zijn zoon werd vervangen door diens partijgenoot Ung Huot.

Wapenleverantie

JOHANNESBURG (AFP) - De Zuid-Afrikaanse regering heeft de levering van twaalf aanvalshelikopters van het type Rooivalk aan Turkije verboden. Dat meldde het blad Sunday Independent gisteren. De redenen zijn de voortgaande schendingen van de mensenrechten in Turkije en de illegale aanwezigheid van Turkije in een deel van Cyprus, zei de voorzitter van de Zuid-Afrikaanse staatswapencommissie. Kader Asmal, volgens het blad. „Wij meenden dat de toestellen zouden kunnen worden gebruikt in Cyprus en voor Turkse invallen in het noorden van Irak”, aldus Asmal. De Rooivalk wordt gemaakt door de firma Denel. Die had gehoopt een contract voor de levering van 145 toestellen aan Turkije te hebben kunnen sluiten.

Priebke

ROME (AP) - Een militaire rechtbank in Rome heeft de voormalige SS’er Erich Priebke toch toestemming gegeven in het klooster te blijven waar hij onder huisarrest is geplaatst, zo heeft het Italiaanse persbureau ANSA vrijdag gemeld. Eerder deze week had de militaire rechtbank aangekondigd dat de 84jarige man, die wegens oorlogsmisdaden veroordeeld is, naar een militair ziekenhuis overgeplaatst moest worden. Priebke wil zijn vijf jaar gevangenisstraf graag uitzitten in de vorm van huisarrest in het Franciscaner klooster van Frascati, en hij had een brief geschreven aan het tribunaal om tegen de voorgenomen overplaatsing te protesteren. Hij zei dat hij het klooster alleen zou verlaten als er geweld zou worden gebruikt.

KAL-ramp

AGANA (AFP) - Amerikaanse onderzoekers van de vliegramp met een Zuid-Koreaanse Boeing van Korean Air Lines (KAL) afgelopen woensdag op Guam hebben een defect in het hoogte-informatiesysteem van de verkeerstoren op het Amerikaanse Stille-Oceaaneiland ontdekt. „Het waarschuwingssysteem voor de minimumhoogte werkte niet op het moment van de ramp, kennelijk als gevolg van een computerstoring”. Dat is gisteren gemeld door onderzoeksleider George Black van de Amerikaanse Nationale Raad voor Vervoersveiligheid (NTSB). „Dat is niet de oorzaak van de ramp, maar het kan wel net het verschil hebben uitgemaakt”, zei hij. Door het neerstorten van de Boeing kwamen 225 mensen om.

Grootste ster

SANTIAGO (EFE) - Chileense en Australische astronomen hebben de grootste ster in het heelal ontdekt. Hij is in diameter 400 keer groter dan onze zon. Dit meldde het dagblad El Mercurio in Santiago gisteren. Zegslieden op het La Sillawaamemingscentrum van het Europese Observatorium in Chili bevestigden het bericht. Volgens gegevens die het centrum van 1993 tot 1995 verzamelde, is de reusachtige rode ster genaamd R Doradus drie maal groter dan de ster Betelgeuse in het stertenstelsel Orion en kan ze nu worden beschouwd als de grootste ster in het universum. Overigens zijn reusachtige rode sterten in feite middelgrote sterten die uitzetten in hun laatste fase. Uit de gasnevels ontstaan nieuwe sterten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Wereldwijd

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken