Bekijk het origineel

Crisis op Comoren voorlopig bezworen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Crisis op Comoren voorlopig bezworen

Regering laat separatisten ongemoeid

3 minuten leestijd

MUTSAMÜDU (AP) - De Comorese separatisten, die hereniging met Frankrijk eisen, hebben gisteren het viiiveld weer geopend, de barricades opgeruimd en traditionele bruiloften gevierd, nadat de angst voor een bloedig trefien met naderende reringstroepen niet op waarheid bleek gestoeld.

Zaterdag had de woordvoerder van de opstandelingen, Mohamed Abdou Mahdi, nog gezegd dat er regeringstroepen per schip in aantocht waren vanaf Grand Comore, het hoofdeiland van de archipel, om de onrust op het eiland Anjouan de kop in te drukken. Maar gisteren was er geen regeringssoldaat te bekennen in de eilandhoofdstad Mutsamudu, noch kon iemand bevestigen dat ze eraan kwamen.

De dorpelingen gingen massaal de straat op om de achterstand aan bruiloften in te halen die meestal in deze tijd van het jaar worden gehouden. De barricades die de afgelopen dagen waren opgeworpen, werden weer opgeruimd. De opstandelingen verklaarden dat de komst van een functionaris van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAU), later deze week, genoeg is om de stabiliteit te garanderen. .

In de nacht van zaterdag op zondag was het nog zeer onrustig op Anjouan. Groepen separatisten legden enkele huizen in het westelijke dorp Bimbini in de as, omdat ze dachten dat daar regeringssoldaten verbleven. Er vielen geen slachtoffers.

In het dorp Domoni stak een bende het huis van de secreta ris-generaal van president Mohamed Taki Abdoulkarim in brand. De secretaris-generaal werd donderdag ontvoerd en is nog steeds in handen van de opstandelingen.

Kruidnagels

Behalve op Anjouan waren ook de bewoners van het kleinere Moheli de afgelopen weken in het geweer gekomen. Er wonen ongeveer 570.000 mensen op de Comoren-archipel, die buiten de kust van Mozambique in de Indische Oceaan ligt. Drie van de vier eilanden werden in 1975 onafhankelijk van Frankrijk. Het vierde, Mayotte, verkoos overzees Frans gebied te blijven. Moderne industrie en technologie hebben nog geen greep gekregen op Anjouan en Moheli. De bevolking is er straatarm sinds de belangrijkste inkomstenbron, de export van kruidnagels, is opgedroogd.

De separatisten noemen de regering van de Comoren corrupt en denken dat Frankrijk de rechtspraak, de gezondheidszorg en het onderwijs kan herstellen. Parijs heeft overigens weinig op met de herenigingsaanhangers.

De Franse regering heeft zich vrijdag positief uitgelaten over de beslissing van VN-secretaris-generaal Kofi Annan om de komende twee weken een team naar de Comoren te sturen om de situatie te onderzoeken.

De opstandelingen hebben vorige week een president gekozen, Abdullah Ibrahim, een hoogleraar koranstudies, en voor het einde van het jaar verkiezingen aangekondigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Crisis op Comoren voorlopig bezworen

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken