Bekijk het origineel

Credit Suisse neemt Winterthur over

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Credit Suisse neemt Winterthur over

Banken samen bij grootste ter wereld

3 minuten leestijd

ZURICH (KRF/ANP/AFP) - De grootste Zwitserse bank, Credit Suisse Group, neemt de eveneens Zwitserse verzekeraar Winterthur over. Daarmee behoren de twee samen tot de grootste financiële groepen in de wereld. Winterthur blijft een zelfstandige eenheid onder de vleugels van de nieuwe moeder, net als de banken Credit Suisse en Credit Suisse First Boston.

De nieuwe financiële reus telt over de gehele wereld meer dan vijftien miljoen klanten. De twee partijen hebben samen een balanstotaal van 700 miljard Zwitserse frank (966 miljard gulden) en een gezamenlijke beurswaarde van meer dan 50 miljard frank (69 miljard gulden). ING, de belangrijkste Nederlandse combinatie van verzekeren en bankieren, is goed voor een balanstotaal van bijna 500 miljard gulden.

Beroering

De financiële wereld in Europa is in beroering. Eerder dit jaar werd de fusie bekend van de twee Franse verzekeringsgiganten Axa en Union des Assurances de Paris (UAP). In Duitsland diende zich drie weken geleden de combinatie Bayerische Vereinsbank en Bayerische Hypotheken- und Wechselbank (Hypobank) aan, waarmee de tweede bank van Duitsland werd gevormd.

Enkele maanden geleden wist topman J. Bartelds van bankverzekeraar Fortis te melden dat de herstructurering van de financiële markt in Europa nog maar net is begonnen. „Er zullen nog veel veranderingen volgen, voordat er ongeveer twintig concerns overblijven in de financiële markt van Europa”, zei hij in april in Londen. Volgens hem bestaan er in Europa nauwelijks echt grote conglomeraten. De achttien concerns die ieder voor zich minimaal 1 procent van de Europese markt in handen hebben, hebben samen een marktaandeel van 40 procent.

Geen ontslagen

De Zwitserse fusie, die vóór het eind van het jaar rond moet zijn, gaat in met terugwerkende kracht per 1 juli. Credit Suisse biedt de Winterthur-aandeelhouders 7,3 eigen aandelen tegen één stuk Winterthur. Het bod van Credit Suisse komt neer op 1522 Zwitserse frank (2100 gulden ) per aandeel Winterthur. Dat is 7 frank (bijna een tientje) meer dan de koers van dat aandeel vorige week. De bieding is bovendien 7 procent hoger dan de koers over de laatste dertig handelsdagen en 36 procent ho ger dan de koers drie maanden terug.

Direct na de bekendmaking steeg het aandeel Winterthur op de effectenbeurs in Zurich met 29 frank tot 1544 frank. Credit Suisse kreeg daar een 4,25 frank hogere prijs van 212,75.

De twee partijen verwachten over de hele wereld maximaal 500 banen van de huidige 62.600 arbeidsplaatsen te kunnen schrappen als gevolg van het samengaan. Daarbij zullen geen ontslagen vallen.

De instellingen rekenen op een kostenen omzetvoordeel van 300 tot 350 miljoen Zwitserse frank per jaar. Aan de inkomstenkant komt de groei voort uit het aanbieden van een geïntegreerde reeks van producten aan meer dan 3 miljoen klanten in Zwitserland en uit een aanzienlijk sterkere positie op de belangrijkste buitenlandse markten. Aan de kostenzijde halen de twee voordeel in kantoorvoorzieningen en kunnen zij een stevige vuist maken bij de inkoop van informatietechnologie en telecommunicatie.

Gisteren maakte Credit Suisse Group ‘ook zijn winstcijfers bekend. Het resultaat over de eerste zes maanden van dit jaar is met 70 procent gestegen tot 1,4 miljard frank. „Dankzij de gunstige marktomstandigheden en de eerste reorganisatie-ingrepen in het binnenlandse kantorennet”, aldus de bekendmaking van de twee.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Credit Suisse neemt Winterthur over

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken