Bekijk het origineel

Op reis langs oude paden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Op reis langs oude paden

Reisgids illustreert leven en godsvrucht van Britse geloofshelden

3 minuten leestijd

UTRECHT - Acht bekende namen uit de Schotse en Engelse kerkgeschiedenis prijken op de veelkleurige titelpagina van de goed ogende paperback “Op reis langs oude paden”: Warburton, Boston, Huntington, Rutherford, Peden, Tiptaft, Philpot en Bunyan. De bedoeling van dit boekje is om de voetsporen van deze bekende predikers uit lang vervielen dagen aan te geven.

Eigenlijk is het een combinatie van een beschrijving van plaatsen die aan hun woon- en werkklimaat herinneren en een illustratie van hun leven en godsvrucht.

We lazen dit boekje in één adem uit. Dit heeft niet alleen te maken met de pakkende stijl van de auteur, die kerkredacteur bij het Reformatorisch Dagblad is, maar meer nog met de wijze waarop hij ons verplaatst naar het geestelijk khmaat van deze groten in Gods koninkrijk. Juist deze ‘voetsporen’ vormen de kern van de korte schetsen. Hierbij zien wij in gedachten de personen lopen, spreken, bidden en denken op plaatsen van steen en hout waarvan de overblijfselen nu nog te zien zijn. Zodoende wordt het nuttige met het aangename verenigd. Het is immers indrukwekkend als we kerken en kerkhovea betreden waar we de namen van deze mannen, die wij vanuit hun levensverhalen en geschriften kennen, met eigen ogen zien.

Engeland en Schotland zijn rijk aan monumenten. Het lijkt wel of elke grafsteen bewaard gebleven is, al is hij bijna in de bodem weggezakt. Zelfs ruïnes van kerkjes zijn overal te vinden, zoals in het afgelegen Anwoth de preekplaats van Samuel Rutherford de gedachtenis aan hem levend houdt. Monumenten aan de predikers gewijd zijn geen uitzondering, al is de belangstelling voor hen op hun geboortegrond nu vrijwel nihil. Ook slaat hier en daar het vandalisme toe en is het getal van hen die zich congeniaal noemen met de godsvrucht van de hoofdpersonen van het boekje zeer gering.

Goed beeld

Door het lezen van deze korte schet sen krijgen we een goed beeld van de personen die worden be schreven. Pikante voorvallen uit hun leven door-, spekken het geheel; bezoeken van Van ‘t Hul aan bekende plaatsen uit hun leven verplaatsen ons . naar lang vervlogen tijden. Wat gelukkig ontbreekt, is het overdreven hagiografische element, dat riekt naar heiligenver ering. Het respect overheerst het geheel en in deze teneur is ook de beschrijving van de “memorials”.

De schaduw die we iedere keer tegenkomen, is de constatering dat van dé ‘voetsporen’ maar weinig meer is overgebleven. Waar is de levende gemeente die het getuigenis van hun banieren nog draagt?

Bezoekers aan de Engelse en Schotse dreven raden we aan dit boekje op reis mee te nemen. Het is een goede gids om kennis te maken met het leven van deze vromen en wat hiervan nog is overgebleven.

N.a.v. “Op reis langs oude paden”, door J. van ‘t Hul; uitg. De Banier, Utrecht, 1997; ISBN 9033 604159; 152 blz.; ƒ 19,50.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Op reis langs oude paden

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken