Bekijk het origineel

Politie ontwikkelt veilige aanpak xtc-laboratoria

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Politie ontwikkelt veilige aanpak xtc-laboratoria

Plan oogst internationale belangstelling

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De Ploeg Milieu van de politie Haaglanden heeft als eerste in Europa een speciale methode ontwikkeld voor het veilig ontmantelen van xtc-laboratoria. Het plan kent 21 stappen om een laboratorium voor synöietische drugs veilig te benaderen en efficiënt te onderzoeken.

Zowel nationaal als internationaal is er grote belangstelling voor de in Nederland ontwikkelde werkwijze. Europol wil de methode zelfs grotendeels overnemen.

Voordat het stappenplan aan de andere politieregio’s in Nederland wordt aangeboden, gaan externe deskundigen het eerst een halfjaar testen. Waarschijnlijk wordt de nieuwe methode, compleet met cd-rom, vanaf begin volgend jaar via het Nederlands Politie Instituut verspreid. De ontwikkelaar van de methode, milieudeskundige ing. A. van Rijn van de Ploeg Milieu van de Politie Haaglanden, gaat mogelijk de nieuwe aanpak ook aan de Rechercheschool in Zutphen onderwijzen.

Nederland is inmiddels uitgegroeid tot de grootste xtc-producent van Europa.

Uit onderzoek blijkt dat politiefunctionarissen jarenlang aanzienlijke risi co’s hebben gelopen bij het invallen en ontmantelen van laboratoria voor synthetische drugs. De veiligheidsmaatregelen zijn sterk onder de maat. Daar moet snel verandering in komen met de nieuwe aanpak.

Gevaarlijke dingen

„Door onwetendheid doen veel poli tiemensen gevaarlijke dingen”, concludeert Van Rijn. Politiefunctionarissen komen steeds meer met gevaarlijke stoffen in aanraking. Dat komt vooral door de vele xtc-laboratoria die Nederland telt.

„Jarenlang hebben politiefunctionarissen gevaar gelopen bij invallen in laboratoria voor synthetische drugs”. En dat gevaar is nu nog niet overal verdwenen, constateert Van Rijn. „Bij de productie van synthetische drugs worden allerlei chemicaliën gebruikt. Daarbij komen gevaarlijke stoffen vrij, waartegen de functionarissen niet of nauwelijks zijn beschermd”.

Na verscheidene incidenten in de loop der jaren werd duidelijk dat het invallen in en ontmantelen van laboratoria voor synthetische drugs heel gevaarlijk is. Zo explodeerden in Noord-Brabant al eens twee xtc-laboratoria, waarbij twee doden vielen. Het ging hierbij overigens niet om een politieactie.

Politiemensen hebben in het verleden nog wel eens onbeschermd contact met schadelijke stoffen gehad en raakten daardoor menigmaal gewond. De politie heeft hierover geen officiële cijfers. Dat komt volgens Van Rijn doordat de korpsen niet, happig zijn om dit soort incidenten te melden. Maar hij weet zeker dat ze hebben plaatsgehad.

Slecht voorbereid

In 1995 gaf het hoofd van de Centrale Justitiële Dienst Van Rijn opdracht een onderzoek naar dit probleem in te stellen. Hij deed daar anderhalf jaar over en de resultaten waren opmerkelijk. De politie bleek slecht voorbereid op de risico’s die zijn ontstaan door het toenemende contact met gevaarlijke stoffen, zoals allerlei chemicaliën, asbest en zelfs nucleair materiaal.

„Uit een enquête die ik in alle politieregio’s heb gehouden, bleek dat er in geen enkele regio voldoende inzicht bestond, laat staan dat er voorzieningen waren getroffen om op een veilige en goede wijze opsporingshandeUngen te verrichten in laboratioria waar synthetische drugs worden geproduceerd”, vertelt Van Rijn. „Daarom hebben we na dit onderzoek besloten een opleiding en training te ontwikkelen, waardoor de politiemensen minder gevaar lopen en waardoor ook het onderzoek verbeterd kan worden”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Politie ontwikkelt veilige aanpak xtc-laboratoria

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken