Bekijk het origineel

Oppositie bundelt krachten tegen Taliban

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Oppositie bundelt krachten tegen Taliban

Leiders praten over gezamenlijke strategie

3 minuten leestijd

MAZAR-I-SHARIF (AFP/RTR) - De belangrijkste leiders van de noordelijke alliantie in Afghanistan praten over een gezamenlijke strategie tegen de fundamentalistische militie Taliban. Die heeft tweederde van het land, waaronder de hoofdstad Kabul, in handen.

In oppositiekringen is vernomen dat de Tadzjiekse leider Masud, de sterke man van de Oezbeken, Malik, oud-president Rabbani en de sjiitische leider Khalili zijn bijeengekomen in de Salangpas, 120 kilometer ten noorden van Kabul. ‘Een zegsman zei dat er vooralsnog niets bekend is over de gesprekken, maar dat de nieuwe strategie de komende dagen duidelijk zal worden.

De strijders van Masud, minister van defensie van het bewind van Rabbani dat de Taliban in september uit de hoofdstad verdreef, startten enkele weken geleden een nieuw offensief tegen de fundamentalistische militie en bevinden zich inmiddels op ongeveer 20 kilometer van Kabul.

De alliantie heeft volgens de woord voerder geen plannen Kabul op de korte termijn te heroveren, maar zei er zeker van te zijn dat de hoofdstad voor de winter weer in hun handen zal zijn. Voornaamste doel van de gesprekken is het opzetten van een politieke structuur waaraan alle facties deelnemen. Alle partijen zouden al zijn overeengekomen deel te nemen aan een nieuwe regering zodra de Taliban uit Kabul zijn verdreven.

In een vraaggesprek met het persbureau Reuters zei Masud bereid te zijn tot overleg met de Taliban „waar ook ter wereld, behalve in Pakistan” om een bloedige slag om Kabul te voorkomen. Pakistan is de grote gangmaker achter de Taliban, die in korte tijd een groot deel van Afghanistan veroverden.

Masud zei bereid te zijn tot overleg, hoewel daar eigenlijk geen reden voor is. De Tadzjiekse leider zei voor de poorten van Kabul te staan en dé hoofdstad makkelijk te kunnen innemen. Hij voorspelde dat er de komende tijd opstanden zullen uitbreken in de gebieden die de Taliban in hun macht hebben.

Vergeten

Masud riep de landen op zich houden en zich moeien met het desregeUng in strijd tegen de belangrijk voor IJzeren Gordijn de Koude Oorloi VS en andere westerse niet langer afzijdig te zich intensief te bebereiken van een vreAfghanistan. „Onze Sowjet-Unie was zeei het neerhalen van he en de beëindiging van de Koude Oorlog”.

Intussen heeft het persbureau Associ’ ated Press of Pakistan (APP) gistere) gemeld dat Pakistan en Iran hun pogingen een einde te maken aan de burgeroorlog in Afghanistan zullen intensiveren.

Beide landen zullen intensiever samenwerken op diplomatiek niveau om vrede in Afghanistan te bewerkstelligen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Oppositie bundelt krachten tegen Taliban

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken