Bekijk het origineel

Eemshaven wil boortorens ontmantelen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Eemshaven wil boortorens ontmantelen

Delfzijl overweegt lijndienst naar Noorwegen

2 minuten leestijd

DELFZIJL (ANP) - Het havenschap DelCzüI/Eenishaven wil boortorens gaan ontmantelen in de Eemshaven. Volgens directeur ir. G. Koning maald het havensch een goede kans orders van diemaatschappüen in de wacht te slepen.

Volgens Koning zijn er rond Nederland honderden boortorens die de komende jaren in een van de Nederlandse havens moeten worden ontmanteld. Hij zei dat gisteren tijdens de presentatie van het jaarverslag over 1996.

Koning kondigde verder aan dat de Eemshaven overweegt om volgend jaar een passagierslijndienst te beginnen naar Noorwegen.

Dit jaar vaart er al een lijndienst voor vracht. „We hebben al verzoeken gehad van vakantiegangers die wilden meevaren. Helaas, daar zijn de schepen nog niet op toegerust. Maar als er genoeg vraag is, openen we volgend jaar ook een passagiersdienst”.

Werk

De ontmanteling van boortorens moet de Eemshaven eveneens veel werk opleveren. Koning kondigde aan met andere bedrijven in en rond de Eemshaven een consortium te willen vormen. Dat zal oliemaatschappijen een compleet pakket aan diensten kunnen bieden. Uiteindelijk zullen de oliemaatschappijen zelf beslissen met welke haven ze in zee gaan.

„Qua ligging is Den Helder het meest geschikt, maar daar is geen ruimte”, aldus Koning. „Rotterdam is nu de eerste kandidaat, wij denken dat wij een goede tweede zijn. Het is niet mogelijk om de olieplatforms in één haven te ontmantelen, daarvoor heb je twee havens nodig. Vandaar dat we dit als een zeer kansrijke ontwikkeling zien”.

Minister Wijers van economische zaken heeft de Tweede Kamer een maand geleden laten weten dat het aantal voor sloop beschikbare offshoreplatforms de komende jaren veel kleiner zal zijn dan enige tijd geleden werd aangenomen. Tot 2002 zullen het er naar verwachting niet meer dan enige tientallen zijn.

Het havenschap Delfzijl-Eemshaven maakte vorig jaar een winst van ruim 1,7 miljoen gulden, drie ton meer dan in 1995. De omzet daalde evenwel van .29,3 miljoen naar 28,8 miljoen. De goedererioverslag daalde van 5,7 miljoen naar 5,5 miljoen ton.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Eemshaven wil boortorens ontmantelen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken