Bekijk het origineel

Leger Cambodja klaar voor definitieve aanval

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Leger Cambodja klaar voor definitieve aanval

„Royalisten en Rode Khmer uitschakelen”

3 minuten leestijd

PHNOM-PENH (AP) - Het leger van de Cambodjaanse coupleider Hun Sen is van plan de royalistische troepen en de guerrillastrijders van de Rode Khmer de beslissende slag toe te dienen, zo heeft de chef-staf van het leger, géneraal Ke Kim Yan, gisteren bekendgemaakt.

Ke Kim Yan voorspelde dat de royalistische basis O’Smach aan de grens met Thailand, waar sinds Hun Sens coup van vorige maand zo’n 15.000 vluchtelingen verblijyen, binnen een week in handen van Hun Sen zal zijn.

O’Smach is de basis van de aan prins Ranariddh getrouwe troepen die onder leiding van generaal Nhek Bunchhay verzet bieden. Volgens Ke Kim Yan zijn zijn manschappen nog slechts zo’n 12 kilometer van O’Smach verwijderd.

Ook gaat het leger van Hun Sen korte metten maken met het Rode-Khmerbolwerk Anlong Veng, meldde Ke Kim Yan. „Wij zullen niet tolereren dat Anlong Veng nog langer blijft bestaan”, zei de generaal. Overigens wordt binnen zijn eigen gelederen getwijfeld aan zijn realisme. Zijn verwachting werd „te optimistisch” genoemd.

Ook is er een propagandacampagne van start gegaan met behulp van radiouitzendingen en pamfletten, waarin zowel de aanhangers van de verslagen prins Ranariddh als de Rode-Khmerstrijders worden opgeroepen zich aan de zijde van Hun Sen te scharen.

Intussen noemt de Associatie van Zuidoost-Aziatische Landen (Asean) de in ballingschap levende Cambodjaanse prins Norodom Ranariddh niet langer „eerste premier”. De ministers van buitenlandse zaken van de Asean besloten gisteren op een bijeenkomst dat met het kiezen van een nieuwe man voor de post van eerste premier een andere situatie was ontstaan. Het besluit kan worden gezien als een steunbetuiging aan tweede premier Hun Sen, die Ranariddh op 5 juli met een bloedige coup afzette.

Interne aangelegenheden

Cambodja had vorige maand samen met Laos en Birma lid moeten worden van de Asean, maar het handelsblok schortte het Cambodjaanse lidmaatschap op wegens de coup. Tot dusver werd Ranariddh door de Asean steeds als eerste premier aangeduid. Daarmee, en met het opschorten van het lidmaatschap, gaf de Asean te kennen dat ze het nieuwe bewind in Cambodja niet erkende. Het was voor het eerst dat het handelsblok met een oordeel kwam over de interne politieke situatie van een lidstaat of een beoogd lid. Voorheen stond de Asean op het standpunt dat kwesties als mensenrechten interne aangelegenheden waren.

De Asean-ministers bespraken in Singapore een rapport van een delegatie van het handelsblok die op 2 augustus in Phnom-Penh een onderhoud had met Hun Sen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Leger Cambodja klaar voor definitieve aanval

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken