Bekijk het origineel

Vredesmacht Italië weg uit Albanië

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vredesmacht Italië weg uit Albanië

Tientallen Griekse militairen blijven nog

2 minuten leestijd

TIRANA (AP) - De laatste Italiaanse manschappen van de multinationale vredesmacht voor Albanië zijn gisteren per vlituig vertrokken, maar tientallen Griekse militairen verblijven nog in het door ongereldheden geplaagde land.

Zo’n zestig Italianen vlogen ‘terug nar Italië vanaf het militaire vliegveld bij Tirana, nadat in het weekeinde vierhonderd andere Italianen zich hadden ingescheept in Durres. De woordvoerder van de multinationale troepenmacht, kolonel Giovanni Bernardi, zei dat negen liiilitaire adviseurs achterblijven als kwartiermakers voor een hulpoperatie die in oktober begint. Voor die operatie worden Italiaanse adviseurs . naar Albanië gestuurd die het leger en de marine zullen opleiden.

Hoewel dus de multinationale troe penmacht’officieel uit Albanië is vertrokken, verblijven er nog enkele tientallen Griekse militairen op een basis in Elbasan, 35 kilometer ten zuidwesten van Tirana. Volgens de Italianen is hun aanwezigheid een bilaterale kwestie tussen Griekenland en Albanië. De Griekse ambassadeur Kostas Prevedourakis zei slechts dat het vertrek van de Grieken is „vertraagd” hangende onderhandelingen tussen de Griekse en de Albanese regering. Het precieze aantal achterblijvers is onbekend. Zowel Griekenland als Italië heeft belangen in Albanië en beide hebben de Albanese autoriteiten toezeggingen gedaan over hulp. Kennelijk is in dezen sprake van enige rivaliteit tussen Athene en Rome.

Bezorgdheid

De Albanese premier, Fatos Nano, noemde de missie van de vredesmacht „succesvol”. Hij ontkende dat door het vertrek van de manschappen een vacuüm zou ontstaan en zei dat thans een periode.aanbreekt waarin het land verder zal stabihseren.

Ondanks Nano’s optimisme is er alle reden voor bezorgdheid over de toekomst van Albanië. Hoewel de situatie in de grote steden grotendeels is genormaliseerd, heerst buiten de steden de chaos. Schotenwisselingen tussen bendes komen regelmatig voor, speciaal in het zuiden. Honderdduizenden wapens zijn in handen van particulieren.

De politie arresteerde gisteren drie bendeleden en verwondde een ander bij een schietpartij- in Vlore, 80 kilometer ten zuiden van Tirana. De politie in het noordelijke Skoder kondigde aan dat zij vandaag begint met het inzamelen van wapens van burgers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Vredesmacht Italië weg uit Albanië

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken