Bekijk het origineel

Wereldwijd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wereldwijd

4 minuten leestijd

Bergbeklimmers

TRENTO (RTR) - In de Italiaanse Alpen zijn gisteren opnieuw twee bergbeklimmers om het leven gekomen. In Frankrijk, Italië en Zwitserland vielen in het weekeinde al tien doden onder bergbeklimmers. Een 67-jarige Italiaanse man overleed gisteren nadat hij op een helling van een 2757 meter hoge berg was uitgegleden en enkele meters naar beneden was gevallen. Hij viel met zijn hoofd op de rotsen en overleed voordat reddingswerkers waren gearriveerd. Een 27-jarige Italiaan die zondag een val maakte in de Oostelijke Alpen, overleed gisteren in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Hiermee komt het aantal slachtoffers van alpinisme in de Italiaanse Alpen in de afgelopen week op zestien. In totaal zijn de afgelopen twee weken zeker vijftig bergbeklimmers omgekomen in de Alpen, onder wie zeker dertig in het Italiaanse deel van Europa’s hoogste gebergte.

Minder thee

LONDEN (AFP) - Britten drinken steeds minder thee. Het traditionele bladerenaftreksel wordt verdrongen door koffie, die steeds sterker wordt gezet. Dit blijkt uit onderzoek van het bureau Datamonitor. Ook al blijft thee de populairste warme drank in het Verenigd Koninkrijk, de verkoop daalde van 154.000 ton in 1992 naar 149.000 ton vorig jaar. In dezelfde periode steeg de koffieverkoop van 45.000 ton naar 57.000 ton. Ondanks de traditionele gewoonte slappe koffie te zetten, tonen de Britten een groeiende voorkeur voor Italiaanse bereidingswijzen als espresso en cappuccino. Door de hogere koffieprijs zijn de bestedingen aan thee inmiddels lager dan die aan koffie.

Uitlevering

SAN FRANCISCO (RTR/ANP) Een federale rechter in San Francisco heeft gisteren bepaald dat drie aanhangers van het verboden Ierse republikeinse leger (IRA) aan Groot-Brittannië mogen worden uitgeleverd. De drie mannen behoorden tot 38’gedetineerden die in 1983 uit de Maze-gevangenis in Noordlerland ontsnapten. Zij werden in het begin van de jaren negentig in de Verenigde Staten aangehouden. De rechter was het niet met de IRAaanhangers eens dat zij bij uitlevering gevaar zouden lopen in een Britse gevangenis te worden mishandeld of gedood. Volgens de rechter zijn de drie, die werden beschuldigd van geweldsmisdaden, „op grond van degelijk bewijsmateriaal en volgens de passende juridische procedures” in Groot-Brittannië veroordeeld.

Achille Lauro

NEW YORK (AP) - De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) heeft een schikking bereikt met de nabestaanden van een Amerikaan die tijdens de kaping van het cruiseschip Achille Lauro in 1985 werd gedood en over boord werd geworpen. De PLO heeft vorige week afzonderlijke schikkingen bereikt met de familie van Leon Klinghoffer en met het cruisereisbureau, maar alle partijen hebben afgesproken niets over de inhoud te onthullen, zei Rodney Gould, advocaat voor Crown Travel Service Inc., gisteren. Het proces was twaalf jaar geleden aangespannen tegen de PLO. „De kwestie is amicaal geregeld”, zei PLO-advocaat Lawrence Schilling.

Aanslag Dresden

DRESDEN (DPA/AFP) - Twee Duitse soldaten hebben gisteren toegegeven dat zij uit vreemdelingenhaat een tehuis voor buitenlanders in brand hebben gestoken. Bij de aanslag afgelopen weekeinde in Dresden vielen geen slachtoffers. De daders uit de Oost-Duitse stad bekladden het onderkomen voor Italiaanse bouwvakkers met hakenkruisen. De barak was eind 1996 al doelwit van een aanslag. De poHtie onderzoekt of het vastgenomen duo (achttien en twintig jaar) ook daarbij was betrokken.

Comoren

MUTSAMUDU (AP) - Zo’n zesduizend mensen, velen met de Franse vlag zwaaiend, hebben gisteren een gezant van de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid (OAE) verwelkomd. De gezant, Pierre Yere, zal mét separatistische leiders praten op de archipel, die uit drie eilanden, gesitueerd voor de Afrikaanse oostkust, bestaat. De separatisten eisen hereniging met de voormalige kolonisator Frankrijk. Yere zei optimistisch te zijn een oplossing voor de crisis te bereiken. Ook een delegatie van de Verenigde Naties is op weg naar de Comoren. Separatisten op het eiland Anjouan, gesteund door een meerderheid van de bevolking, willen niet meer onder heerschappij van de Comorese regering staan, die is gevestigd op het grootste eiland. Grand Comore. Volgens hen is de regering corrupt. Ze hopen op een terugkeer onder Frans gezag. Frankrijk voelt hier niets voor.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Wereldwijd

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken