Bekijk het origineel

Minister Melkert zet zich in voor minima

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Minister Melkert zet zich in voor minima

Kabinet hervat begrotingsbesprekingen

4 minuten leestijd

DEN HAAG - Minisfer Melkert van sociale zaken vindt dat de minima volgend jaar moeten meedelen in de stijgende welvaart. De bewindsman vindt dat het geen pas geeft als de laagste inkomens volgend jaar gelijk blijven en de overige inkomens zullen stijgen.

De bewindsman heeft dit signaal gis- teren nog eens afgegeven, twee dagen voor het kabinet de begrotingsbesprekingen voor het komende jaar zal afronden. Voor de zomervakantie is afgesproken dat alle Nederlanders moeten delen in de stijgende welvaart. Nu echter de meevallers groter lijken te zijn dan eerder was berekend, is er ook meer te verdelen. Minister Melkert wil de extra meevaller gebruiken om de koopkracht voor de minima extra te verbeteren.

De afrondende begrotingsbesprekin gen voor het verkiezingsjaar lijken geen moeilijke operatie te zijn voor het kabinet. In april hebben de bewindslieden onder leiding van premier Kok en minister Zalm van financiën in hoofdlijnen overeenstemming bereikt over het financiële en sociaal-economische beleid voor 1998. Sinds die tijd zijn de economische verwachtingen voor het komende jaar alleen maar verbeterd.

Het Centraal Planbureau verwacht voor volgend jaar een groei van 3,75 procent. Dat zou kunnen leiden tot een extra meevaller van 3 miljard gulden. Het ministerie van financiën gaat echter uit van een meevaller van 2 miljard.

In de jongste berekeningen gaat het Centraal Planbureau ook in op de stijgende dollarkoers. Die leidt tot een hogere inflatie. Omdat importprijzen vaak zijn gekoppeld aan de dollar, leidt dit tot hogere prijzen voor de consumenten. Dat komt onder andere tot uitdrukking in hogere prijzen voor (auto)brandstof. Voor de Staat is een hogere olieprijs echter ook gunstig. Omdat de prijs voor aardgas aan die van olie is gekoppeld, komt er meer geld binnen.

Nadeel

Huishoudens met een laag inkomen ondervinden hiervan in zijn algemeenheid vaak relatief het meeste nadeel. In vergelijking met hetgeen dit voorjaar is overeengekomen, zijn er dus meer middelen nodig om de koopkracht voor de minima te repareren. Het is overigens technisch een lastige klus om deze reparatie vorm te geven. Compensatie via kinderbijslag of huursubsidie is niet in alle gevallen toereikend.

Het is de verwachting dat het kabinet op dit punt een duidelijk gebaar zal maken. De PvdA-bewindslieden in het kabinet willen in het verkiezingsjaar laten zien dat dit kabinet een sociaal beleid voert. De VVD zal daar ook mee instemmen -mogelijk na enig tandengeknarsomdat de liberalen de samenwerking met de sociaal-democraten ook na de verkiezingen willen voortzetten.

Bovendien hebben de bewindslieden dit voorjaar reeds besloten wat ze met de extra meevallers in het verkiezingsjaar zullen doen. De helft gaat naar vermindering van het financieringstekort en de andere helft gaat naar de burgers in de vorm van lastenverlichting.

De uitlating van minister Melkert zou deze verdeling in gevaar kunnen brengen. Als er meer geld nodig is om de koopkracht voor de minima te repareren, zou dat in mindering kunnen komen op hetgeen het kabinet reserveert voor vermindering van het financieringstekort.

Reactie

Dat zou tegen het zere been van de VVD kunnen zijn. Deze partij maakt zich sterk voor extra vermindering van het financieringstekort. De financieel specialist van de liberale fractie, Hoogervorst, heeft echter laten weten dat hier wat hem betreft geen probleem optreedt. Ook zonder extra meevallers zijn er volgens hem mogelijkheden om aan de wensen van Melkert tegemoet te komen. Eventueel zou er een andere verdeling kunnen komen tussen lastenverlichting voor bedrijven en voor burgers.

De VVD’er is in politiek opzicht niet zo te spreken over de uitlatingen van de bewindsman. „Melkert is pas tevreden als hij iets kan claimen en vervolgens politieke triomfen kan vieren”, aldus Hoogervorst. Het ministerie van financiën doet de opmerkingen van de minister af als „een schot voor de boeg”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Minister Melkert zet zich in voor minima

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken