Bekijk het origineel

Zonkracht over hoogtepunt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zonkracht over hoogtepunt

Kankerbestrijding onderzoekt duur van zonnen

3 minuten leestijd

RIJSWIJK (ANP) - Hoewel Nederland dezer dagen een hittegolf ondergaat, neemt de zonkracht deze week toch gestaag af. Dat komt doordat de ozonlaag in augustus weer aandikt, waardoor minder ultraviolette straling de aarde bereikt. In juli is de ozonlaag op haar dunst, zodat er meer ultraviolette straling doorheen komt en de gezondheidsgevaren voor ‘zonaanbidders’ het grootst zijn.

Gisteren voorspelde het KNMI nog een afgeronde zonkracht van zes (5,9) maar eind deze week komt dat volgens KNMI-medewerker M. Allaart al uit op 5,4. De hoogste waarden worden altijd bereikt in juni en juli, toen de zonkracht soms uitkwam op zeven. Zonkracht tien is het sterkst. Ook bewolking houdt een deel van de ultraviolette straling tegen, maar niet alles.

Het KNMI meet de hoeveelheid ultraviolette straling sinds drie jaar. Eind april begon het meteorologisch instituut aan een proef van een halfjaar om de zonkrachtindex dagelijks bij het grote publiek bekend te maken door hem te koppelen aan de weersvoorspellingen. Elke dag publiceert Teletekst de uv-in dex. Veel kranten nemen het al mee in het weeroverzicht en als de uv-index erg hoog is, geven volgens Allaart ook radio en televisie de waarden op.

De zonkracht is van belang om aan te geven hoe lang mensen in de zon kunnen zonder dat hun huid verbrandt. Bij waarde vijf en zes geeft het KNMI aan dat mensen met een gemiddelde huid al na twintig minuten onbeschermd in de zon gaan verbranden. Bij waarde drie tot vier kunnen zij een halfuur in de zon, bij zonkracht één of twee, één uur. Hebben mensen een lichtere huid dan is die tijd korter, en voor een donkerder huid juist iets langer.

Uitkomst

Helemaal uit de zon blijven of een zonnebrandmiddel gebruiken, biedt uitkomst. De factor geeft aan hoe lang de huid de uv-straling kan weerstaan. Is de zonkracht zoals gisteren zes, dan kun je met een zonnebrandcrème met factor vier 24 minuten in de zon voordat het verbranden begint. „Mensen moeten zich dan wel aan de voorschriften van de fabrikant houden, dus minimaal om de twee uur een nieuwe laag aanbrengen. Velen doen dat niet”, zegt Allaart.

Of mensen zich echt iets van de waarschuwingen aantrekken, is de vraag. De Nederlandse Kankerbestrij ding, die de laatste jaren diverse campagnes heeft gevoerd om te wijzen op de risico’s van zonnen, zal binnenkort onderzoeken of, en zo ja welke voorzorgsmaatregelen mensen hebben genomen. Woordvoerster M. Heshusius verwacht dat mensen minder uitgebreid en minder ondoordacht zijn gaan zonnen. „Maar begrijpen en doen zijn verschillende dingen.

Net zoals met roken. Daarvan weten mensen ook dat het slecht is en toch doen ze het”.

Zonaanbidster

De boodschap komt in ieder geval wel over bij mensen die beroepshalve bij onderzoeken naar uv-straling te maken krijgen. De voorlichtster van het RIVM, dat onder meer onderzoek doet naar medische effecten van zonlicht, noemt zich een echte zonaanbidster. „Toch ben ik voorzichtiger geworden nu ik dit allemaal weet. Urenlang zonnen is gewoon niet gezond. Het kan leiden tot allerlei infecties door een verminderde immuniteit en zelfs tot kanker”.

Ook Allaart van het KNMI is veranderd. „Vroeger smeerde ik me absoluut nooit in met een zonnebrandmiddel. Ik vond het vies spul. Maar nu smeer ik me altijd in, zelfs als ik ga fietsen of wandelen. Het is echt nodig”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Zonkracht over hoogtepunt

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken