Bekijk het origineel

Commando’s bereiden arrestatie Karadzic voor

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Commando’s bereiden arrestatie Karadzic voor

Gezamenlijk Brits, Frans en Amerikaans initiatief

3 minuten leestijd

BRUSSEL - „Britse, Franse en Amerikaanse commando’s bereiden zich „ergens in Europa” voor op gemeenscliappelijke operaties om oorlogsmisdadigers in Bosnië te arresteren en over te dragen aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Het Amerikaanse televisiestation ABC zegt dit vernomen te hebben uit betrouwbare Amerikaanse militaire bronnen.

Belangrijkste verdachten in Bosnië zijn de vroegere politieke leider Radovan Karadzic en de militaire leider generaal Ratko Mladic. Beiden lopen nog vrij rond in het Servische deel van Bosnië. Karadzic oefent bovendien nog grote invloed uit op de politiek in zijn land.

Een woordvoerder van het Pentagon -het Amerikaanse ministerie van defensieontkende het bericht van ABC. Hij .benadrukte wel dat Washington erbij blijft dat oorlogsmisdadigers aan het tribunaal in Den Haag uitgeleverd moeten worden. Maar het arresteren van oorlogsmisdadigers is een lokale politietaak en geen opdracht voor de militairen van de internationale vredesmacht, aldus Pentagon-woordvoerder Kenneth Bacon.

Voorstel

Het bericht over een commandooperatie tegen Karadzic en Mladic kan ook bedoeld zijn om de druk op de Bosnische Serviërs op te voeren om ten minste Karadzic uit het politieke circuit te verwijderen. Hij wordt als het grootste obstakel gezien bij de uitvoering van de afspraken van het Dayton-akkoord. Volgens zijn opvolgster Biljana Plavsic heeft Washington Karadzic begin juni voorgesteld vrijwillig in ballingschap te gaan. Hij zou dan niet vervolgd worden. Karadzic heeft dit aanbod geweigerd.

Het plan zou persoonlijk door de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Madeleine Albright, aan mevrouw Plavsic zijn voorgelegd. Als dit klopt, kan dat de regering-Clinton in ernstige verlegenheid brengen. Dfe heeft namelijk altijd volgehouden dat mensen die van oorlogsmisdaden worden beschuldigd naar het tribunaal in Den Haag gestuurd moeten worden.

Tijdens de recente missie in Bosnië van de Amerikaanse Dayton-onderhandelaar Richard Holbrooke heeft Momcilo Krajisnik, het Servische lid van het gemeenschappelijke Bosni sche presidentschap, de Amerikaan verzekerd dat Karadzic hoe dan ook van het politieke toneel zal verdwijnen.

Gezant VS

De Amerikaanse gezant Gelbard gaat zondag opnieuw naar Bosnië om te trachten de resterende problemen rond de uitvoering van de Dayton-vredesakkoorden op te lossen. Onder bemiddeling van Gelbard en de architect van de Dayton-akkoorden, Richard Holbrooke, werd het driekoppige presidentschap van Bosnië het vrijdag eens over de verdeling van ambassadeursposten en de aanleg van een nationaal telefoonnet. Andere problemen bleven onopgelost, zoals de invoering van een Bosnisch paspoort en één munt, de terugkeer van vluchtelingen naar hun oorspronkelijke woonplaats en de vervolging van oorlogsmisdadigers.

Washington heeft geen plannen om ook Holbrooke weer naar de Balkan te sturen. De bemiddelaar verliet in 1996 de Amerikaanse regering om bankier te worden, maar Washington heeft hem sindsdien al een aantal keren ingeschakeld voor speciale opdrachten. Twee maanden geleden werd Holbrooke benoemd tot speciale gezant voor Cyprus.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Commando’s bereiden arrestatie Karadzic voor

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken