Bekijk het origineel

Honderden doden bij gevechten in Burundi

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Honderden doden bij gevechten in Burundi

Rivaliserende Hutu’s bestrijden elkaar

2 minuten leestijd

BUBANZA (AFP) - Door gevechten tussen rivaliserende groeperingen van Hutu-opstandelingen zijn in het noorden van Burundi sinds juli meer dan zeshonderd mensen gedood. Dit hebben overlevenden gisteren in Bubanza verteld aan het persbureau AFP.

Strijders van de Verdedigingskrachten van de Democratie (FDD), de gewapende arm van de Nationale Raad van de Verdediging van de Democratie, vechten in de provincies Cibitoke en Bubanza tegen de Nationale Krachten van Bevrijding (FNL), de gewapende arm van de Partij voor de Bevrijding van het Hutu-Volk.

De afgelopen dagen zijn zo’n 13.000 Hutu’s naar het handelscentrum Bubanza, ongeveer 40 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bujumbura, gevlucht om aan de gevechten te ontkomen. Minstens twintig geïnterviewde vluchtelingen bevestigden dat er zeker zeshonderd mensen zijn gedood. De vluchtelingen zeggen dat de rebellen hun geld afpersen. Volgens een Hutu-boer die was gevlucht uit het nabijgelegen Buvyuko, Jean Manigomba, eisen zowel de rebellen van het FNL (Nationaal Bevrijdingsfront) als die van de FDD (Strijdkrachten ter Verdediging van de Democratie) tussen de 5000 en 10.000 Burundese frank (10 tot 20 gulden) om mensen het gebied te laten verlaten waar wordt gevochten.

Ontkend

Een Brusselse FDD-woqrdvoerder, Jerome Ndiho, onkende dat de Hutuburgers zijn gedood bij onderlinge gevechten van de rebellen. Ndiho zei dat de boeren en de dorpehngen bang zijn om het regeringsleger te beschuldigen, maar dat in werkelijkheid regeringsmilitairen achter de moorden zitten. Hij sprak van „honderden” doden. Lokale functionarissen erkennen dat veel doden zijn gevallen bij gevechten in de provincies Cibitoke en Bubanza, maar kunnen geen cijfers verstrekken.

Het FNL en de FDD zijn de militaire takken van respectievelijk de Palipehutu en de Raad ter Verdediging van de Democratie. De Palipehutu is de radicaalste van de twee opstandige bewegingen en is gekant tegen onderhandehngen met de regering van majoor Pierre Buyoya, een Tutsi-officier buiten dienst die op 25 juli 1996 de macht greep.

De Raad ter Verdediging van de Democratie is betrokken geweest bij vredesbesprekingen in Rome.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Honderden doden bij gevechten in Burundi

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken