Bekijk het origineel

Kabinet gaat niet verder dan koopkrachtgarantie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kabinet gaat niet verder dan koopkrachtgarantie

Plannen om optieregeling voor managers te belasten

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Het kabinet is vooralsnog niet van plan de wens van minister Melkert de minima koopkrachtverbetering te geven, in te willigen. De meest betrokken bewindslieden willen op dit moment niet verder gaan dan koopkrachtbehoud voor iedereen. Naar verluidt is het kabinet ver gevorderd met een wet om de optieregeling voor managers fors te belasten.

Vooruitlopend op het begrotingsoverleg, dat vandaag van start is gegaan, vergaderden gisteren de bewindslieden die samen de zogenaamde sociaal-economische zeshoek vormen. Minister Zalm van financiën verklaarde gisteren na afloop van het beraad dat koopkrachtbehoud de doelstelling is.

Om dit te bereiken zijn maatregelen nodig. Door de inflatie, voornamelijk als gevolg van de hogere dollarkoers, dreigen bepaalde groepen volgend jaar koopkracht te verliezen. Reparatie is dan nodig. Gisteren zijn er geen beslissingen genomen over de manier waarop dit moet plaatsvinden. Het kan door een algemene belastingverlaging. Het na deel daarvan is dat niet alleen de betrokken groepen koopkrachtverbetering krijgen; de hogere inkomensgroepen profiteren er ook van. Bij gerichte steun via kinderbijslag of huursubsidie bereikt het kabinet ook niet alleen de getroffen groepen.

Binnen het kabinet blijkt er een politiek taxatieverschil te bestaan over de ontstane situatie. Minister Dijkstal van binnenlandse zaken zei dat er geen politieke meningsverschillen bestaan over de koopkracht. Naar zijn opvatting is het alleen een kwestie van techniek. Minister Melkert van sociale zaken zet zich echter in voor een koopkrachtverbetering van een half of driekwart procent voor de minima. Hij toonde zich gisteren dan ook minder optimistisch. „Het is geen gemakkelijke agenda, maar ik zie geen onoverbrugbare verschillen”, aldus de bewindsman.

Optieregeling

Het kabinet heeft vergevorderde plannen om de optieregelingen die veel bedrijven voor hun managers hebben, veel zwaarder te belasten. Het nieuwe wetsvoorstel, dat nog geheim is maar waarvan de Volkskrant deze morgen melding maakte, zou reeds volgend jaar in werking moeten treden.

Een optie is het recht om in de toekomst een aandeel van een bedrijf te kopen tegen een van tevoren vastgestelde prijs. Opties kunnen veel geld opbrengen. Een aantal grote ondernemin gen geeft het hoger personeel vaak bonussen in de vorm van opties.

Premier Kok hekelde dit voorjaar de grote bedragen die veel managers op deze manier opstrijken. De ministerpresident sprak van „excessieve verrijking” en kondigde een wetsvoorstel aan. Staatssecretaris Vermeend van financiën heeft het wetsvoorstel voorbereid.

Daaruit zou blijken dat degenen die opties in hun bezit hebben, de waarde ervan volledig bij hun inkomen moeten tellen en daar het volle pond inkomstenbelasting over moeten betalen. Dat is in de praktijk 60 procent. Managers die binnen drie jaar de opties verkopen, krijgen nog een keer met de belastingdienst te maken. Over de extra winst die ze maken, moeten ze ook inkomstenbelasting betalen. De fiscus zal langer aangehouden opties behandelen als een gewone belegging.

Belastingstelsel

Het kabinet-Kok zal geen voorstellen doen voor hervorming van het belastingstelsel. Dit in tegenstelling tot eerdere voornemens. De nota die het kabinet op Prinsjesdag over dit onderwerp naar de Tweede Kamer zal sturen, bevat alleen een inventarisatie van de mogelijkheden.

Het is de bedoeling dat een ingrijpende herziening van het belastingstelsel bij de kabinetsformatie volgend jaar aan de orde komt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Kabinet gaat niet verder dan koopkrachtgarantie

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken