Bekijk het origineel

Levensonderhoud in Europa duurder

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Levensonderhoud in Europa duurder

CBS herziet gepubliceerd cijfer

3 minuten leestijd

VOORBURG (ANP) - De inflatie in Duitsland en GrootBrittannië heeft in juli het hoogste niveau in bijna twee jaar bereikt Duitsers waren aan de kosten van levensonderhoud in juli 1 procent meer kwijt dan in juli vorig jaar. Britten moesten een prijsstijging van 3 procent ten opzichte van vor jaar incasseren. In Nerland kwam de inflatie met 2 procent op het hoogste niveau van dit jaar

Het jongste cijfer in Duitsland, het economisch steAste land van Europa, volgt op een inflatie van 1,7 procent in juni en 1,6 procent in mei. Daarmee naderen de prijsstijgingen in de Bondsrepubliek weer de grens van 2,0 procent, die de centrale bank nog aanvaardbaar acht.

Het jongste cijfer bevestigt de vrees van de Bundesbank. Onlangs liet topeconoom Otmar Issing van de Duitse centrale bank, die de taak heeft de waarde van de mark te bewaken, weten dat de inflatie zich in de verkeerde richting beweegt. Gisteren het de instelling in Frankfurt de rente op speciale beleningen nog ongemoeid, maar economen houden ernstig rekening met een verhoging van dit tarief later dit jaar om de stijging van het algemene prijspeil binnen de perken te houden.

De inflatie bereikte de piek vooral door 77 procent hogere kosten die sinds vorig maand aan medicijnen zijn verbonden, aldus het federale bureau voor de statistiek in Wiesbaden. Vooral de huren en energieprijzen gingen omhoog. Daarvoor moesten Duitsers respectievelijk 2,8 en 2,1 procent meer neertellen.

Oost-Duitsers kregen overigens grotere prijsstijgingen voor hun kiezen dan hun landgenoten in het westen. In de nieuwe deelstaten moesten zij in doorsnee 2,4 procent meer betalen dan in juh vorig jaar, terwijl voor West-Duitsers de inflatie tot 1,7 procent beperkt bleef.

Huishuren

Ook in Nederland kwamen de prijsstijgingen voor een belangrijk deel op het conto van de huishuren, die per 1 juli werden verhoogd met 3,8 procent, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren in zijn herziene cijfers. Ook de verhoogde benzineaccijns speelde een duidelijk rol. De inflatie van 2,3 procent in juh evenaarde het peil van januari dit jaar. Eind vorige week werd een prijsstijging van 2,4 procent bekendgemaakt. Volgens het CBS is er een fout gemaakt bij de berekening van de huurverhoging.

Deze twee factoren waren ook in Groot-Brittannië voor een groot deel verantwoordelijk voor het aantrekken van de detailhandelsprijzen. De stijging van 3,3 procent volgt op een 2,9 procent hoger peil in juni, aldus het Britse nationaal bureau voor de statistiek.

De regering in Londen had om haar inkomsten voor de staatsbegroting op te krikken de afgelopen maand de accijns op benzine opgeschroefd met 4 pence per liter (13 cent). Dat leidde tot 14 procent hogere prijzen. De stijging van de woonlasten volgde uit de hogere rente. De Bank of England heeft haar belangrijkste tarief in mei, juni en juh opgetrokken met een kwartprocent punt, en voegde daar in augustus nog eens een kwart bij. Britten moesten verder meer betalen voor hun eten, vooral voor brood en koffie.

Schoeisel

In Frankrijk, de op een na grootste economie van Europa, gingen de consumentenprijzen in juli met 1,0 procent omhoog ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dit percentage werd ook in juni genoteerd. Volgens het Franse nationaal instituut voor de statistiek gingen voedselprijzen omhoog, terwijl schoeisel en kleding goedkoper werden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Levensonderhoud in Europa duurder

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken