Bekijk het origineel

CDA stapt voor derde keer uit college Hilversum

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

CDA stapt voor derde keer uit college Hilversum

Opvolging wethouder Dubois onzeker

2 minuten leestijd

HILVERSUM (ANP) - Het CDA is gisteren voor de derde keer tijdens de huidige zittingsperiode van de raad uit het ctdle van burgemeester en wethouders van Hilversum getreden.

Dat gebeurde nadat wethouder G. Dubois zijn zetel ter beschikking had gesteld. Dubois verweet de andere collegepartijen, PvdA, GroenLinks, VVD en D66, dat ze zijn portefeuille verder wilden uitkleden. De wethouder zwaaide de scepter over ruimtelijke ordening en financiën.

De christen-democraat moest al eerder het onderdeel “binnenstad” inleveren. Omdat Dubois de toekomstdiscussie over Hilversum ondeskundig zou hebben geleid, wilden de andere partijen hem ook dat deel van zijn portefeuille ontnemen.

Dubois maakte gisteren zijn aftreden bekend nadat de fractievoorzitters in een besloten vergadering over zijn beleid hadden gesproken. Aanleiding was een brief uit juni van de fractievoorzitters van de andere collegepartijen WD, PvdA, D66 en GroenLinks. Besloten werd de zaak over de zomer vakantie heen te tillen. Maandag, tijdens het geheim beraad van de vijf fractievoorzitters, klapte de zaak, aldus CDA-fractieleider P. Quist.

In een persconferentie zei Quist dat het CDA is opgestapt uit onvrede over het beleid van het college. De fractie kon de verantwoordelijkheid daarvoor niet langer dragen. De gang van zaken „ rond de discussie over de toekomst van de stad noemt hij niet meer dan een druppel die de emmer deed overlopen. Bronnen binnen het gemeentehuis noemen de stap van het CDA om uit het college te stappen een maskerade, bedoeld om de onkunde van het CDA te verhullen.

Beschamend

Fractievoorzitter J. Nagel van oppositiepartij Leefbaar Hilversum -de grootste partij in de raad- noemt de gang van zaken een beschamende vertoning. Het is nu al de derde keer dat een CDA-wethouder van financiën het veld ruimt. Verder vindt hij dat het CDA wel erg laat komt met de verklaring dat de partij het coUegebeleid niet langer kan dragen.

Nagel zal tijdens de raadsvergadering van vanavond vragen stellen over de kwestie. Over de opvolging van Dubois was gisteren nog niets bekend.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

CDA stapt voor derde keer uit college Hilversum

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken