Bekijk het origineel

VS tevreden over bemiddeling M-Oosten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

VS tevreden over bemiddeling M-Oosten

Israël en Palestijnen reageren sceptisch

3 minuten leestijd

WASHINGTON/JERUZALEM (RTR/AFP) - Washington is opgetogen dat de Palestijnen en Israël het eens zijn geworden over een procedure om hun samenwerking op het gebied van de veiligheid in de regio te herstellen. Dat zei de woordvoerder van minister van buitenlandse zaken Albright gisteravond. Israel en de Palestijnen hebben sceptisch gereageerd op de Amerikaanse succesmeldingen.

Bemiddelaar Dennis Ross sprak eerder van een stap in de goede richting, maar nog geen doorbraak. Ross onderhield zich gisteren opnieuw met Israels premier Netanjahoe en met de Palestijnse leider Araïat. De Amerikaanse afgezant stelde zijn terugreis met een dag uit, nadat hij Israël en de Palestijnen ertoe wist over te halen een manier te zoeken om de samenwerking op het gebied van de veiligheid te hervatten. IsraëUsche en Palestijnse vertegenwoordigers wijzen er ‘echter op dat Ross langer blijft dan oorspronkelijk voorzien, om nieuwe problemen uit de weg te ruimen.

Ross staat grotendeels achter de Israëlische eis dat Arafat werk maakt van terrorismebestrijding voordat het vredesproces weer van start kan. Arafat meent echter dat echte samenwerking bij veiligheid geen zin heeft zolang Israël blokkades opwerpt voor het proces, voortgaat met kolonisering en economische sancties tegen de hele Palestijnse bevolking handhaaft.

In Nablus op de Westoever gingen vijfduizend Palestijnse demonstranten de straat op uit woede over de Israëlische strafmaatregelen. Een Amerikaanse vlag en een pop die Ross voorstelde werden verbrand. Een groep Hamasaanhangers riep „Geef ons autobommen” en leden van de Fatah-factie van de PLO paradeerden met hun kalasjnikovs.

Contraproductief

Ross zei gistermorgen na een onderhoud met Arafat dat „maatregelen die niet duidelijk in verband staan met de veiligheid, contraproductief werken”. Hij riep Israël op enkele van de reisbeperkingen en economische strafmaatregelen tegen Palestijnen op te heffen.

Ross, de crisismanager die ervoor moet zorgen dat het vredesproces wordt gered, bereidt vooral het bezoek van Albright aan het Midden-Oosten voor. Albright zou na het bereiken van vooruitgang op het gebied van de veiligheid willen aansturen op een allesomvattende vredesregeling.

Israël verlichtte gisteren de afsluiting van de Palestijnse gebieden verder door de uitvoer van landbouwproducten uit Gaza toe staan. Maar de steden Ramallah, Hebron en Bethlehem bleven totaal afgegrendeld.

De islamitische verzetsbeweging Hamas waarschuwde Arafat dat een arrestatiecampagne van haar leden tot een explosie van geweld zal leiden. Ze hoopt dat de Palestijnse regering niet zal buigen voor de eisen van Israël, an ders „steekt zij de lont in het kruitvat”. Een woordvoerder van Arafat noemde de waarschuwing van Hamas „vol van haat en laaghartig” en slechts bedoeld om de „complottheorieën van rechtse Israëliërs te dienen”. Hamas wil het vredesproces vernietigen,, aldus de woordvoerder.

Een lid van Arafats presidentiële garde is gisteren ter dood veroordeeld wegens collaboratie met Israël. Hij was vorige maand gearresteerd op beschuldiging van „het terroriseren, ontvoeren en vermoorden van Palestijnen in opdracht van een buitenlandse natie”. Het PLO-kantoor in Washington is sinds gisteren officieel gesloten, maar blijft feitelijk open. Het Congres had na de jongste terreuraanslagen geweigerd de vergunning te verlengen, maar de PLO hoopt dat het Congres na het zomerreces op zijn besluit terugkomt.

Schadevergoeding

Intussen heeft de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) verklaard schadevergoeding te zullen betalen aan de familie van de Amerikaanse jood Leon Klinghoffer, de enige dode bij de kaping van het Italiaanse cruiseschip Achille Lauro in 1985. Dat heeft een advocaat van de PLO gisteren meegedeeld aan de BBC.

De betaling betekent niet dat de PLO enige verantwoordelijkheid aanvaardt voor de actie van Palestijnse guerrillastrijders. Maar de organisatie vindt dat „verzoening gewenst is en zij erkent de smart van de familie Klinghoffer”, aldus de advocaat. Klinghoffer werd, zittend in zijn rolstoel, doodgeschoten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

VS tevreden over bemiddeling M-Oosten

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken