Bekijk het origineel

Gedeputeerde beticht van gesjoemel met gif

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Gedeputeerde beticht van gesjoemel met gif

De Zeeuw ontkent belangenverstrengeling

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - „Een acht voor originaliteit”. Dat cijfer geeft de Noord-Hollandse milieugedeputeerde F. de Zeeuw voor de beschuldigingen over belangenverstrengeling rond giftig afval. Hij doet de aantijgingen af als onzin.

Enkele inwoners van het kunstenaarsdorp Ruigoord betichtten De Zeeuw en zijn collega De Boer gisteren van gesjoemel met het graven van de Afrikahaven om daar zo snel mogelijk giftig afval in te kunnen dumpen.

Bij Halfweg boven Amsterdam en bij Ruigoord begint binnenkort de aanleg van de enorme Afrikahaven. De haven is hard nodig voor de werkgelegenheid, vinden provincie en gemeente Amsterdam. Maar inwoners van het kunstenaarsdorp, verenigd in Ruigoord Ongehavend, stellen dal de haven „niets meer is dan een dekmantel voor het storten van tien miljoen kuub vervuilde zoute baggerspecie”.

De provincie zit met de bagger in haar maag. Na 1998 mag die niet meer worden gestort in zogenoemde diepe putten. Dat zijn oude zandwinputten waarvan er enkele op het terrein van de Afrikahaven Uggen. Alleen op plekken waar al vóór 1998 is begonnen met storten, mag ook na die datum worden gedumpt, aldus Ruigoord Ongehavend.

Dat verklaart volgens de Ruigoorders de haast die Provinciale Staten hebben met het aanleggen van de haven. Bovendien krijgen Amsterdam en Rijkswaterstaat subsidie voor het storten van gif, en die geldstroom gaat via het bedrijf Afvalzorg. Daarvan zijn de gedeputeerden De Zeeuw en De Boer commissarissen. Belangenverstrengeling, constateren de Ruigoorders.

„Een sprookje”, stelt milieugedeputeerde De Zeeuw. Hij behoort inderdaad tot de raad van commissarissen van NV Afvalzorg, dat volledig in handen is van de provincie. De vennootschap exploiteert onder meer de stortplaats Nauema, bij de Amerikahaven. „Maar de NV Afvalzorg heeft hier helemaal niets mee te maken. Er zijn totaal andere beheerders”.

Dat er een baggerprobleem is klopt wel, zegt De Zeeuw. „We zitten inderdaad met aanzienlijke hoeveelheden baggerspecie, afkomstig uit de grote waterlopen. Dat moeten we ergens in de provincie kwijt. In Nauema kan niet, want daar gaat het om droge specie en dit is natte. De Afrikahaven komt dus ook in beeld als mogelijke diepe put”.

Werkgelegenheid

De Zeeuw noemt de ontwikkehng van de haven regionaal van groot belang, de provincie en Amsterdam will en, dat hij er komt, ook al voor de vierkgelegenheid. „De mensen uit Ruigoord kunnen dat niet vatten en denken dat we dat willen om bagger kwijt te kunnen. Onzin”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Gedeputeerde beticht van gesjoemel met gif

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken