Bekijk het origineel

Khatami presenteert kabinet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Khatami presenteert kabinet

2 minuten leestijd

TEHERAN (DPA/AFP) - Irans nieuwe president Khatami heeft gisteren een kabinet van 22 ministers gepresenteerd. Zijn keuzes bewijzen dat hij ernst wO maken met hervormingen.

Op de lijst komt slechts één uitgesproken conservatief voor. Zij moet nog worden goedgekeurd door het overwegend conservatieve parlement.

Maar Khatami’s voornaamste conservatieve tegenstrever, parlementsvoorzitter Nateq-Nuri, gaf gisteren direct aan dat de volksvertegenwoordiging wil „samenwerken” met het nieuwe kabinet.

De door Khatami beoogde ministers gelden als technocraten van gematigden huize of vroegere radicalen, die in de verkiezingsstrijd Khatami’s zijde kozen tegen Nateq-Nuri. De president durfde nog geen vrouwen te benoemen in het kabinet omdat hij een compromis over zijn ploeg moet bereiken met het parlement. Maar hij heeft wel vrouwen als plaatsvervanger benoemd. Daarvoor is geen goedkeuring nodig van de volksvertegenwoordiging.

Hij neemt vijf ministers over uit het kabinet van zijn voorganger Rafsanjani. Als minister van buitenlandse zaken is Kamal Khairazi (53) gekozen, die sinds 1989 ambassadeur is bij de Verenigde Naties. Als het parlement er volgende week mee instemt, wordt Kharrazi de opvolger van de veteraan AU Akbar Velayati. Beoogd minister voor oliezaken is Bijan Namdar Zanganeh, nu nog bewindsman voor energievoorziening.

Nieuwe minister van informatie moet de econoom Nadzjafabadi worden, tevens beoogd hoofd van de geheime dienst.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Khatami presenteert kabinet

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken