Bekijk het origineel

Goedertierenheid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Goedertierenheid

2 minuten leestijd

„Heere! De aafde is vol van uw goedertierenheid; leer mij Uw inzettingen”.

Ps. 119:64

In deze tekst zegt David: O Heere u bent goed voor al Uw creaturen, betoon mij ook Uw goedheid hierin dat U mij Uw inzettingen leert. Gods algemene goedertierenheid is uitgestrekt over al Zijn schepselen, doch Zijn bijzondere goedertierenheid is alleen voor Zijn kinderen. En daarom vraagt David in onze tekst.

Gods algemene goedheid, die zich uitstrekt over al Zijn creaturen, moet dienen om Zijn kinderen te verzekeren van Zijn bijzondere gunst over hen. Want indien Hij zorg draagt voor de musjes en Hij voedt de jonge raven wanneer zij roepen, indien Hij de lelies op het veld bekleedt; zijn Zijn eigen kinderen Hem dan niet van grotere waarde? Zal Hij niet veel meer voor hen zorg dragen?

Door Gods goedheid zendt Hij regen over de bozen en laat Zijn zon schijnen over de onrechtvaardigen. Zal Hij dan niet uit genade Zijn vriendelijk aangezicht laten schijnen over Zijn kinderen en de dauw van Zijn genade op hen laten vallen? Dat de wereld vol is van Gods goedheid dient om Gods kinderen te versterken, maar het moet ook de onbekeerden overtuigen van hun blinde botheid en verstoktheid. Zij kunnen en willen Gods goedheid daarin niet zien. Zij zien naar de hemel, ze lopen op de aarde, ze adernen lucht uit en in, ze warmen zich aan het vuur: zij gebruiken elk ogenblik Gods schepping Zij zien noch gevoelen iets van Gods goedheid hierin om daardoor hun hart tot Hem op te heffen en Hem ervoor te erkennen.

Willem Couper, pred. te Perth

(Een heilig ABC voor Sions scholieren, 1616)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Goedertierenheid

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken