Bekijk het origineel

„Katten lopen slomer over straat”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Katten lopen slomer over straat”

Dierenambulance: Neem tijdens hitte de hond niet mee in de auto

3 minuten leestijd

APELDOORN - Ook de beesten kampen met de hitte. De dierenambulance in Apeldoorn heeft het ved drukker dan anders. „Katten steken slomer de straat over, waardoor ze vaker worden aangereden. Postduiven vallen bij bosjes uit de lucht’.

Een Apeldoomse hoekwoning, uitvalbasis van de Stichting Dierenambulance. Joke Hilbrink wijst naar een meterslang hok met vogels op de achterstraat. „Op normale dagen is het hier een gekwetter van jewelste. Nu ligt alles voor Pampus”.

De hitte bezorgt de stichting dierenambulance handenvol werk, zegt Ger Hilbrink (in het dagelijks leven uitvaartverzorger), die samen met zijn vrouw en zestien andere vrijwilligers sinds elf jaar dieren in nood helpt. Tijdens deze tropische tijden krijgt de centrale dageHjks zo’n twintig telefoontjes, twee keer zo veel als normaal. Beide Witte ambulancewagens zijn dan ook ingezet.

„We krijgen nu telefoontjes die we anders niet ontvangen”, zegt Joke Hilbrink. „Mensen die melden: Er ploft ineens een vogel uit de boom”. Ger: ,P&s nog belde een mevrouw. Haar elf jaar oude poedel was tijdens een lange wandeling in elkaar gezakt van de hitte. Vind je het vreemd? Je moet zo’n dier niet vermoeien bij deze warmte”.

Lichte kost

Ger: „Postduiven vallen bij bosjes uit de lucht. Die wedstrijden gaan wel door. Voor die beesten zijn die lange vluchten een ware uitputtingsslag”. Joke: „Die duivenhouders zijn een raar soort volkje, ik zeg het voorzichtig. Als je de eigenaar van een vermoeide duif hebt gevonden, hoor je aan de andere kant van de telefoonlijn vaak: Draai dat beest zijn kop maar om. Wjk, uitgeputte duiven kunnen geen wedstrijd winnen hè”.

Deze warme dagen vindt de ambulance meer dan anders zieke of gewonde katten op haar weg. „De darmen kunnen van streek zijn. Dan is het het beste om het dier 24 uur lichte kost te geven. Bij mensen is dat immers net zo: als je grieperig bent, drink je thee en eet je biscuitjes”.

De dierenambulance raadt dierenbezitters aan hun beesten tijdens tropische tijden de nodige rust te geven. „Als mensen een dagje uitgaan, hoor je vaak: De hond gaat ook mee in de auto”. Niet doen, zegt Joke. „Een snikhete auto is een ware kwelling voor het dier. Pas stonden we bij een afgesloten auto. In het snikhete voertuig lag een hond.Het dier heeft het niet overleefd”.

Slim

Als een hond van lamlendigheid de tong uit de bek heeft hangen, is het niet verstandig dat verschijnsel met een emmer koud water te gaan bestrijden, benadrukt Joke. „We hebben meegemaakt dat een hond daardoor acuut een hartaanval kreeg. Als je de hond wilt verfrissen, moet je zijn tong bevochtigen en de onderkant van zijn poten nat maken”.

Dieren hebben hun foefjes om de hitte te ontvluchten, weten de Hiiberinks, die niet alleen parkieten, kwartels, duiven en een eekhoorntje op de achter straat verzorgen, maar ook vijftien kat-: ten -„Zielige gevallen uit de loop der jaren”- en de goeie zwarte lobbes Duke hebben rondlopen.

Joke: „Onze hond gaat bij warm weet soms op de koude tegels in de badkamer liggen. En de katten kruipen vaak op de tafel, onder de ventilator. Zo slini zijn ze wel”. Onder’de keukentafel rekt Duke zich nog eens behaaglijk uit.

Hitte kan tot hilariteit leiden. Gen „Verontruste mensen belden ons over een vreemd geval in een park. Uit eert struik hoorden ze angstige piepgeluiden. ‘t Zou wel een hond zijn die veel last had van de warmte. Nee dus. Het waren twee parende egels”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

„Katten lopen slomer over straat”

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken