Bekijk het origineel

NOS sleept politie voor de rechter

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

NOS sleept politie voor de rechter

Relatie met pers gespannen

2 minuten leestijd

HILVERSUM (ANP) - De NOS gaat de politie van het district Kennemerland voor de rechter slepen. De politie arresteerde zaterdag een cameraman van de NOS die in Zandvoort een reportage voor het Journaal maakte over de warmte en het strandbezoek.

Nadat een voorbijgangster had gesuggereerd dat er misschien wel kinderporno werd gemaakt, kwam een parkeerwachter na het vernemen van dit gerucht poolshoogte nemen.

Er kwam ook een surveillerende agent in burger bij. Die sommeerde de cameraman met filmen te stoppen, waaraan de NOS-medewerker geen gehoor gaf. De agent wilde toen tot arrestatie overgaan.

Er werd volgens de NOS zelfs een fiets achter de auto van de cameraman gelegd zodat deze niet kon wegrijden. De woedende NOS-medewerker verwijderde de fiets, waarbij hij het rijwiel beschadigde. Inmiddels was een surveillanceteam gealarmeerd, dat de cameraman aanhield op verdenking van vernieling.

De man werd ingesloten in een Zandvoortse cel, waar de zaak na de komst van de hulpofficier van justitie werd gesust. Een woordvoerder van de politie bevestigde de gang van zaken vanmorgen in grote lijnen. Volgens hem hebben inderdaad mensen naar het bureau gebeld over het filmen van blote kinderen. „Dan ga je natuurlijk kijken wat er aan de hand is. De cameraman is echter aangehouden wegens vernieling van de fiets die de parkeerwachter achter de auto had gelegd. De cameraman heeft overigens niet in een cel gezeten, maar in een zogenaamde ophoudkamer”.

Excuses

De politie bood volgens de NOS zaterdag al excuses aan en vroeg begrip voor de onervarenheid van de jonge agenten. De NOS neemt echter geen genoegen met de afwikkeling en beticht de politie onder meer van onrechtmatig handelen en wederrechtelijke vrijheidsberoving. De omroepstichting vreest dat „verschillende overheidsdiensten een krampachtige houding ontwikkelen tegenover de audiovisuele pers”.

Op het ogenblik is een discussie gaande over conceptregels van het ministerie van binnenlandse zaken tegen reahty-tv. Zo zouden alleen voorlichters informatie mogen geven over overheidsdiensten en moeten slachtoffers van rampen en misdrijven totaal worden afgeschermd. De media en de journalistenbond NVJ vinden de regels veel te streng.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

NOS sleept politie voor de rechter

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken