Bekijk het origineel

Druk grensverkeer op de Vaalserberg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Druk grensverkeer op de Vaalserberg

Internationale attracties rond drielandenpunt bieden bezoekers grenzenloos genoegen

5 minuten leestijd

„Ik ben in Duitsland, België en Nederland tegelijk”, zingt een jongetje op de paal die het drielandenpunt bij Vaals markeert. Zijn vader maakt vanuit Nederland een foto. Een toren, een speeltuintje en twee hoogste punten bieden grenzenloos genoegen tijdens een internationaal uitstapje.

Langs de Laurensberg en door heuvelachtig en sfeervol Aken gaat het richting Vaals. Bergafwaarts rijden we Nederland in. Een slingerweg leidt naar het drielandenpunt, waar Nederland, België en Duitsland elkaar ontmoeten. Mensen zijn er niet in alle staten, maar wel in drie ervan.

Eigenlijk is Nederland bij 322,4 meter op zijn hoogst. Die plek, luttele meters van het drielandenpunt verwijderd, wordt sinds jaar en dag gemarkeerd door drie oude palen. In de jaren zeventig verhief ons lage land zich verder: door grondwerkzaamheden bij de herinrichting van de Vaalserberg ontstond een bult die tot 323 meter boven NAP reikt.

Tussen deze twee hoogste punten dreunt allerverschrikkelijkste herrie door de open deur van herberg “De grenssteen” naar buiten. Bij Frites Cecile is het stiller, en de hamburgers en poffertjes smaken er opperbest. Terwijl ouders zich op het terras de maag volwerken, verwijlen kinderen in het speeltuintje.

Hoogtevrees

In België biedt de Boudewijntoren een begrensd uitzicht. De vlaggen van de drie landen wapperen hoog, maar die van de Europese Unie hoger. Symbolisch.

Een lift zorgt voor vervoer aan de binnenkant van de glimmendgrijze toren, terwijl een brandtrap aan de buitenkant tijdens de afdaling een royaal uitzicht biedt. Een vrouw met hoogtevrees neemt de lift, maar moet het laatste stukje toch per brandtrap. „Wat een held, hè”, verzucht ze vol zelfspot als ze met een benauwd gezicht op het bovenste plat form terechtkomt. Haar dochtertje staat al bij het hek, vlak bij de rand. „Angela, nie klimme!” beveelt moeder, terwijl ze zelf meters bij het hek vandaan blijft. „Even naar beneden kijken, mam”, probeert zoonlief haar aan te moedigen. Niet dus.

Torenhoog uitzicht

Ook vanaf het midden van het platform is het uitzicht royaal. Lappen bos met wisselende groentinten, lapjes gras, een spoorlijntje waarop een goederentreintje voortdavert, hier en daar het dakje van een gebouwtje. Mensjes dolen door het labyrintje. Vanuit de lucht wordt alles een verkleinwoord.

’Verweggistan’ is een beetje wazig, dus de jongen die Den Haag probeert te zien, is al te ambitieus. Het zicht op Nederland reikt niet verder dan Heerlen of daaromtrent. Daar, in het Limburgse land, liggen plaatsjes als Raren (waarschijnlijk dichtbevolkt) en Partij. Duitsland houdt op achter Aken en België is beperkt tot groengeel platteland.

Op het platform staan kijkers. Voor een gulden komt de wereld dichterbij. Wat waar te zien is, is echter niet altijd duidelijk. Plattegrondjes met wat namen zouden het als bezoe kersservice goed doen. Welk land waar is, staat wel aangegeven. Een bezoekster wijst: „Da’s Duitsland, da’s Bels”.

Volwassenen krijgen voor ƒ 4,50 toegang tot de Boudewijntoren, kinderen tot 12 jaar voor de helft minder. Groepen vanaf 20 personen krijgen 10 procent korting.

Attracties

Eigenlijk verandert er weinig als je over een grens wandelt. Je bent alleen in een ander land terechtgekomen. Dat idee alleen al is op de Vaalserberg goed voor een aantal attracties. Behalve palen, een toren en een labyrint vormt ook het kleiduifschieten een toeristische trekker. Het gepaf heeft plaats met originele Winchester-geweren. Dertig schoten voor 6 gulden, en dat in drie ronden: Rapid fire. Speed shoot en Skill shoot, ook al ligt Engeland niet bij het drielandenpunt.

Het labyrint is tot het eind van de herfstvakantie dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur geopend (de kassa sluit om 17.00 uur). Volwassenen begin nen voor ƒ 5 aan hun dooltocht, 65-plussers voor ƒ 4,50 en kinderen tot 12 jaar voor ƒ 4. Een combinatiekaart voor labyrint en kleiduifschieten is voor ƒ 9 te koop, met 2 gulden korting dus. Groepsbezoek tegen gereduceerd tarief is mogelijk na telefonisch overleg.

Vanaf het drielandenpunt (dat voor automobilisten onderdeel van de Mergellandroute is) zijn drie grenswandelingen uitgestippeld: 5 km Nederland/België, 4,5 km Duitsland of 4,5 km door alledrie.

De mensen van het drielandenpunt (043-3065200) verzorgen ook complete dagen uit: labyrint puzzelfietstocht, labyrint survivalday en labyrint sterrenslag. Ze zijn te combineren met smikkel-, Bourgondisch, Drielanden- of watertandbuffet.

Mensen die het landenknooppunt aandoen, kunnen in Vaals ook terecht in glasblazerij Gerardo en Museum De Kopermolen. In Margraten kunnen het oorlogskerkhof en Miniatuurmuseum Sint-Geertruid bezocht worden.


Dolemanstocht

Bezoekers met veel geduld en weinig vatbaar voor irritatie kunnen op de Vaalserberg “Labyrint drielandenpunt” doorv/andelen zonder door hartkloppingen geteisterd te worden. In het heggenpatroon zijn een Nederlandse en een Belgische leeuw plus een Duitse adelaar verwerkt.

Een groene wirwar aan heggen en hagen strekt zich uit op de berg tussen Vaals en België. Een bord beweert dat zich hier het grootste en modernste labyri nt van Europa bevindt. Er zijn maar liefst 17.000 haagbeuken in slagorde opgesteld om bezoekers alle zicht op een spoedig einde van de tocht te benemen. Het eindpunt is een uitkijktoren in het midden van de doolhof. Om de labyrintgangers t ot het uiterste te tergen, zijn doorgangen in de hagen door hoge hekken versperd. De wi rwar bevat, om verhitte speurders tot bedaren te brengen, elektronisch gestuurde muren die op de meest ongelegen momenten in een waterballet losbarsten.

Kinderen met rugzakken draven als dollen door de buitenste ring van de doolhof. Ze worden vanzelf rustiger als ze zich vertwijfeld afdragen of ze voorwaarts, achterwaarts, links of rechts moeten.

Op verschillende plaatsen in de gribus zijn uitkijkpunten geplaatst. Een man probeert met armgezwaai en vocaal geweld de rest van de familie ook richting zijn hoge post t e krijgen. Anderen proberen vanaf de ‘torens’ het vervolg van hun route uit te stippelen. Beneden, tussen de hagen, schreeuwt een jongetje om zijn moeder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Druk grensverkeer op de Vaalserberg

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken