Bekijk het origineel

Bodegraven gaat jongeren actief bij politiek betrekken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bodegraven gaat jongeren actief bij politiek betrekken

“Wegwijs” nog dit jaar van start

3 minuten leestijd

BODEGRAVEN - In Bodegraven gaat nog dit jaar een project van start waarbij de jeugd nadrukkelijk wordt bet reden bij het (politieke) proces van buitvorming op gemeentelijk niveau. Het idee komt van de fracties van Beter Bodraven en het CDA.

De eerstkomende commissievergadering zal de wethouder nadere mededelingen over het plan doen.

De methode Wegwijs betreft een project dat is opgezet door het Instituut voor Publiek en Pohtiek (IFF). In een aantal andere gemeenten heeft dit project al gedraaid.

Initiator F. van den Burg-Boersma van het CDA: „De raad heeft in oktober 1996 al ingestemd met een opdracht aan Program om te komen tot een integraal jeugdbeleid voor Bodegraven. Bij de behandeling van de begroting voor 1997 is vanuit de raad de wens geuit om snel te komen tot zichtbare resultaten, waarbij de methode Wegwijs als een van de mogelijkheden werd genoemd.

Onderdeel van het project is een prijsvraag onder de jeugd, door henzelf te jureren, waarbij de gemeenteraad het winnende idee honoreert. „Dat kan een project voor jongeren zijn, maar ook voor ouderen of gewoon een welzijnsproject. Wij willen ons daar hard voor maken. Zelfs dit jaar al. Het college talmde ons te veel en wilde pas bij de begroting voor volgend jaar een beslissing nemen. De kosten -2500 gulden gelimiteerd- zijn het probleem niet. Bovendien moeten we voor de verkiezingen van volgend jaar het geheel heb ben afgerond, vinden we”, aldus Van den Burg-Boersma

De methode Wegwijs heeft als essentiële kenmerken: nadrukkelijke betrokkenheid van de jeugd bij de ideevorming, keuze uit verscheidene suggesties en het overzien van de consequenties van een keuze. Van deze aanpak mag daarom worden verwacht dat er tevens een bijdrage wordt geleverd aan de maatschappelijke betrokkenheid en het verantwoordelijkheidsgevoel van de deelnemers.

Volgens mevrouw Van den Burg zal het project worden uitgevoerd in samenwerking met de plaatselijke mavo. „De directie staat beslist niet afwijzend tegenover het geheel, al moet men een en ander wel kunnen inpassen in het lesrooster”.

Het project Wegwijs op het gemeentehuis laat jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 21 jaar in ieder geval op actieve wijze zien hoe gemeentelijk beleid tot stand komt. Het programma sluit aan bij de doelstellingen van het vak maatschappijleer, maar kan ook ingepast worden in de vakken geschiedenis en Nederlands. Het programma en het daarbij ontwikkelde materiaal is volledig afgestemd op de onderwijspraktijk. Het IFF heeft ervaring met de verschillende schooltypen: van vbo tot en met vwo.

Confrontatie

Gedurende een intensieve werkdag (van negen tot negen) gaan de leerUngen op het gemeentehuis de confrontatie aan met lokale politici, ambtenaren en belangenorganisaties. Zij komen in aanraking met begrippen als macht, democratie, lobby, begroting, budget enzovoort. Juist deze aanpak is uniek en heeft de meeste impact, omdat niet het leren maar het actief ervaren vooropstaat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bodegraven gaat jongeren actief bij politiek betrekken

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken