Bekijk het origineel

Wereldwijd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wereldwijd

3 minuten leestijd

Van Ierse komaf

DUBLIN/LILLE (AFP/ANP) Generaal Charles de Gaulle, de vader van de Franse Vijfde Republiek, was gedeeltelijk van Ierse afkomst. De Ierse historicus Pat Power verklaarde gisteren in Dublin dat hij sporen van De GauUes familie heeft teruggevonden in de Oost-Ierse graafschappen Down en Wicklow. Volgens Power was De Gaulles betovergrootmoeder van moeders kant de Ierse Marie Angelique Forde. Haar ouders verlieten Ierland in 1691. Haar vader, Felix Forde, werd soldaat in het Franse leger.

Vloedgolf

PAGE (DPA) - In de Amerikaanse staat Arizona worden elf Europese toeristen vermist nadat zij in een nauwe kloof plotselingen waren meegesleurd door een onverwachte vloedgolf Reddingsteams zijn op zoek naar de toeristen afkomstig uit Frankrijk, Zweden en Groot-Brittannië. Volgens de autoriteiten in de stad Page waren de wandelaars bezig aan een voettocht door de normaal kurkdroge Antilope Canyon in de omgeving van Lake Powell in het noorden van Arizona. Plotseling werden zij meegevoerd door een drie meter hoge vloedgolf, vertelde hun gids, de enige die zich in veiligheid wist te brengen.

Bse-onderzoek

BERN (DPA) - Zwitserse experts hebben bij hun onderzoek naar de ziekte Creutzfeldt-Jacob en de runderziekte bse belangrijke vooruitgang geboekt. Een team van het instituut voor moleculaire biologie en biofysica van de universiteit van Zurich slaagde er voor het eerst in de driedimensionale structuur van een intact prionproteïne te ontcijferen. Prionen zijn in het bloed en het weefsel voorkomende proteïnen die door mutatie besmet raken. Volgens de onderzoekers zijn deze besmette prionen onder andere verantwoordelijk voor het ontstaan van de ziekte Creutzfeldt-Jacob bij mensen en voor bse bij dieren.

Monument

BERLUN (AP) - Na een jarenlange discussie zal de komende herfst worden begonnen met werkzaamheden voor een nationaal monument voor de honderden Oost-Duitsers die gedood zijn bij vluchtpogingen over de Muur naar het westen. Duitse functionarissen hebben dit gisteren aangekondigd. Het was gisteren precies 36 jaar geleden dat werd begonnen met de bouw van de Muur. Het monument komt te staan naast het grootste restant van de Muur, een stuk van 210 meter langs de Bemauer Strasse in het centrum van Berlijn. De Bondsregering heeft 2,3 miljoen mark ter beschikking gesteld van het project.

Hongersnood

NAIROBI (AP) - De voedselcrisis in Sierra Leone, waar veel boeren hun landbouwgronden hebben verlaten na de staatsgreep in mei, kan snel overslaan in een hongersnood. Zo waarschuwde het voedselagentschap van de Verenigde Naties, FAO, in een vandaag gepubliceerd rapport. De FAO noemde ook Rwanda en Burundi in Centraal-Afrika en Tanzania aan de oostkust en dertien andere Afrikaanse landen onder de Sahara waar voedselleveranties dringend nodig zijn om tekorten te voorkomen die veroorzaakt worden door migratie en mislukte oogsten.

Tsjetsjeens

MOSKOU (AP) - Het Tsjetsjeense parlement heeft dinsdag een wet aangenomen waarin staat dat het Tsjetsjeens de officiële taal van Tsjetsjenië wordt. Russisch is tot vreemde taal bestempeld. Het is een duidelijk gebaar van de afvallige Zuid-Russische republiek, die zichzelf als onafhankelijk beschouwt, maar die door Moskou als deel van Rusland wordt gezien. De islamitische republiek heeft twee jaar lang een onafhankelijkheidsoorlog tegen Moskou gevoerd. Dit jaar is er een vredesakkoord getekend. De meeste Tsjetsjenen spreken weliswaar Russisch, maar sinds de oorlog staat de bevolking anders tegenover deze taal.

Greenpeace

AMSTERDAM (ANP) - Het Greenpeace-schip MV Arctic Sunrise houdt voor de kust van Alaska een olieplatform van de Amerikaanse maatschappij Atlantic Richfield tegen. De milieuorganisatie wil zo de ontginning van een nieuw olieveld in het Noordpool-gebied verhinderen. Greenpeace is tegen de ontginning van nieuwe olie- en gasvelden omdat bij het gebruik van fossiele brandstoffen veel kooldioxide (COj), het belangrijkste broeikasgas, vrijkomt. Ook de winning van olie en gas veroorzaakt veel vervuiling. Het Greenpeace-schip voorkomt dat het olieplatform naar de boorlocatie in de Beaufortzee kan

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Wereldwijd

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken