Bekijk het origineel

Conflict in Tadzjikistan na vier dagen bijgelegd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Conflict in Tadzjikistan na vier dagen bijgelegd

Bevelhebber opstandelingen treedt af

2 minuten leestijd

DUSJANBE (AP) - De afvalle Tadzjiekse bevelhebber die zijn troepen vier dagen lang leidde in een opstand tegen de roering, is opgestapt en heeft zijn strijd gestaakt Russische nieuwsmedia hebben dit gisteren bekendgemaakt

Een woordvoerder van president Emomali Rachmonov, Zafar Sajdov, verklaarde tegenover de Russische persbureaus Itar-Tass en Interfax dat opstandelingenleider kolonel Machmoed Choedoberdijev had besloten af te treden na over de telefoon te hebben gesproken met Rachmonov. Choedoberdijev zou erin hebben toegestemd het bevel over zijn snelle-reactiemacht op te geven. Hij zou verder akkoord zijn gegaan met overplaatsing naar een andere post en geen voorwaarden hebben gesteld. Luitenant-kolonel Sjerali Mirzojev is tot zijn opvolger benoemd.

Sajdov zei dat de wegen vrij zijn en dat het lokale bestuur opnieuw de touwtjes in handen heeft. „Er vinden geen gevechten meer plaats”, constateerde hij.

Het akkoord is kennelijk bereikt zonder een persoonlijk treffen tussen Rachmonov en Choedoberdijev. Eerder werd gemeld dat beide leiders elkaar gisteren hadden gesproken op een Rus sische militaire basis ten zuiden van de hoofdstad Dusjanbe.

Eenheden van Rachmonov voerden dinsdagnacht nog strijd met de troepen van Choedoberdijev over het bezit van de strategische Fachrabad-pas die Centraal-Tadzjikistan verbindt met het zuiden. Volgens Sajdov waren de vijandelijkheden gisterochtend gestaakt en hadden de opstandige troepen zich teruggetrokken.

Slachtoffers

Er bestaat onzekerheid over het aantal slachtoffers dat in de vier dagen van gevechten is gevallen. De Russische ORT-televisie maakte dinsdag melding van een dorp dat door artillerie- en mortiergranaten was getroffen: alle woningen waren uitgebrand en twaalf mensen, onder wie zes kinderen, zouden zijn omgekomen. Elders vielen bij de gevechten tientallen doden en gewonden.

De gevechten braken afgelopen zaterdag uit tussen troepen van het ministerie van binnenlandse zaken en aanhangers van Jakoeb Salimov, het hoofd van de douane. Salimov had de steun van Choedoberdijev. De 25.000 Russische manschappen in Tadzjikistan, die gelegerd zijn in het grensgebied met Afghanistan, hielden zich gedurende het gehele conflict afzijdig.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Conflict in Tadzjikistan na vier dagen bijgelegd

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken