Bekijk het origineel

Ongeregeldheden in Zambia.

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ongeregeldheden in Zambia.

Protesten tegen marktverbod: een dode

2 minuten leestijd

LUSAKA (AP) - Bij ongereeldheden in de Zambiaanse oofdstad Lusaka is gisteren een persoon om het leven gekomen en zijn verscheidene anderen gewond geraald. Een woordvoerster van het hoofdziekenhnis van Lnsaica zei dat een betoger was gedood bij gevechten met de paramilitaire politie in Misisi, een voorstad van Lusaka.

Eerder gisteren schoot de politie in het centrum van Lusaka met scherp en gebruikte traangas om betogers te verspreiden die protesteerden tegen een verbod op een lokale markt. Kraamhou ders verzetten zich tegen ontruiming en raakten slaags met de politie. Verschillende kramen gingen in vlammen op. Ten minste vijf mensen raakten bevangen door traangas. Aanvankelijk werd gemeld dat zij waren omgekomen, maar dit werd later ingetrokken. Politiewoordvoeder Beenwell Chimswemde zei dat 56 relschoppers waren gearresteerd.

Tijdens de rellen werden winkels en kantoren geplunderd. Politiehelikopters cirkelden boven de stad, waar tot in de loop van de ochtend schoten klonken. Minister van binnenlandse zaken Chitalu Sampa zei gisteren later dat ordetroepen de situatie in geheel Lusaka meester waren. Een woordvoerder van president Frederick Chiluba zei dat oppositiepartijen de kooplui hadden opgeruid.

Orde scheppen

Maandag hadden marktkooplieden in Lusaka gedemonstreerd tegen plannen van de regering om de illegale stalletjes te verwijderen en alleen nog markten op aangewezen plekken toe te staan. Ook maandag hadden zich enkele opstootjes voorgedaan toen gemeenteambtenaren enkele clandestiene kraampjes in brand staken.

Het opdoeken van de illegale markten past in de plannen van de regering om de bezem te halen door de straten van Lusaka.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Ongeregeldheden in Zambia.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken